StoryEditor

Osvanule naljepnice Herceg-Bosne s natpisom "Oni dolaze..."

Piše D  /  17.10.2017., 01:10h

Na putokazima i prometnim znakovima su osvanule naljepnice sa zastavama hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Na njima je bio natpis „Oni dolaze".

Sve ovo se događa uoči 11. mjeseca koji je značajan za hrvatski narod u BiH.

18. studenog obilježava se 26. godišnjica nastanka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kada je 1991. godine u Grudama, uspostavljena je HZ Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

Također u studenom ove godine dogodit će se drugostupanjska presuda šestorici Hrvata osuđenih u Hagu za udruženi zločinački pothvat nad muslimanima.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je u svibnju 2013. godine osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Zanimljivo drugostupanjska presuda će se dogoditi 29. studenog, datuma kada je 1943. nastala SFRJ Jugoslavija.

Hrvati u BiH žele obnoviti Herceg-Bosnu kao treći entitet jer su u lošem položaju u odnosu na dva druga konstitutivna naroda u BiH, piše Prvi TV

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:41