StoryEditor

Osuđeno devetero katalonskih dužnosnika zbog pokušaja odcjepljenja

Piše D  /  14.10.2019., 11:10h

Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja neovisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor.

Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Oriol Junqueras dobio je najveću zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina. 

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za njezinu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svjetsku pozornost, pokrenulo najveću španjolsku političku krizu u desetljećima i poljuljalo financijska tržišta.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta. 

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama. 
Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

- Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća, rekao je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont.

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španjolski demokratski sustav. 

Premijer Pedro Sanchez tvitao je uz objavljeni video kako je Španjolska jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svijetu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:49