StoryEditor

OSA POSTALA NOVI AID Sve je počelo kad je na čelo došao Osmica

Piše D  /  25.09.2017., 04:09h

Nakon što je hrvatski tjednik “Nacional” objavio saznanja o prisluškivanju hrvatskih političara i poduzetnika od strane OSA, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zatražio je žuran sastanak Izvršnog obavještajnog komiteta, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara i njegova dva zamjenika, piše “Glas Srpske”. Najavljen je i dolazak predstavnika hrvatske obavještajne službe SOA-e u BiH.

S obzirom na to da je riječ o samo jednoj u nizu afera prisluškivanja u kojima se kao akter pojavljuje OSA, član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom te agencije Predrag Kožul najavio je da će zatražiti istragu njenog rada.

– Tražit ću preciznu istragu novonastale situacije. Povjerenstvo ima široke nadležnosti u nadzoru rada OSA-e koje ćemo nastojati iskoristiti da do kraja rasvijetlimo činjenice – rekao je Kožul.

Čolak: Izvršno-obavještajno povjerenstvo se treba hitno sastati

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom OSA Bariša Čolak je rekao da bi se što hitnije trebao sastati Izvršno-obavještajno povjerenstvo i razmotriti cijelu situaciju. Dodao je da se mora pronaći rješenje da bi ovo Povjerenstvo profunkcioniralo u punom kapacitetu, s obzirom na to da trenutno nema predsjedavajućeg.

Sredoje Nović, koji je nedavno podnio ostavku na članstvo u ovom Povjerenstvu, smatra da vladajuća većina na razini BiH nema snage, ni volje da ispita stanje u obavještajnom sektoru.

– Prvo smo imali problem sa Srbijom, a sada i s Hrvatskom. Je li moguće da je OSA zaratila sa svima u okolini? Sasvim je izvjesno da Izvršni odbor OSA želi da ova agencija bude servis određenih političkih struktura – kazao je Nović.

Član Povjerenstva Sadik Ahmetović je rekao da bi se članovi Povjerenstva trebali što prije sastati.

– Iako je smijenjen predsjedavajući Povjerenstva Nikola Špirić ne mislim da je OSA bez valjanog nadzora. Također treba biti zauzet stav i onome što je u javnosti iznosio ministar sigurnosti – kazao je Ahmetović za Glas srpske.

Radončić: OSA novi AID AID

Član Povjerenstva za nadzor nad OSA-om Fahrudin Radončić je rekao da je izborom Osmana Mehmedagića Osmice “kućnog ljubimca i osobnog tjelohranitelja Bakira Izetbegovića” na čelo OSA počela ozbiljna devastacija i privatizacija te agencije.

– Mjesecima OSA potresaju najrazličitije afere i zloupotrebe. OSA je očigledno postala nekadašnji AID, koja služi za obračun sa svim Izetbegovićevim neprijateljima. Ova agencija se mora vratiti pod nadzor institucija – rekao je Radončić

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:23