StoryEditor

OS BiH U PRIPRAVNOSTI U konzervama pronađeni tragovi svinjetine

Piše D  /  21.11.2018., 01:11h

Istragom je utvrđeno da su dva dobavljača s kojima je MOBiH sklopilo ugovore o opskrbi konzerviranih obroka s junećim mesom te pite s mesom izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, osim deklariranih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina.

Imajući u vidu da je predmetna isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima, predmetni artikli su distribuirani pripadnicima Oružanih snaga BiH, uključujući i pripadnike OSBiH muslimanske vjere, čime su se prekršile odredbe Pravilnika o ishrani u MO i OSBiH.

Nadležni u MO i OSBiH su odmah, po prvoj izraženoj sumnji, hitno zabranili upotrebu spornih artikala u ishrani pripadnika OSBiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz predmetnih nabavki.

U skladu s utvrđenim činjenicama, Ministarstvo obrane BiH poduzet će mjere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OSBiH u predmetnim stvarima.

Također će se, u cilju jačanja sistema planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima ishrane, provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OSBiH koji bi se mogli dovesti u vezu s utvrđenim propustima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOSBiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:25