StoryEditor

Održan prosvjed širokobrijeških liječnika: Napad na liječnika je napad na službenu osobu

Piše D  /  14.12.2018., 01:12h

Širokobriješki liječnici izlaskom ispred Doma zdravlja upozorili su na nezavidan položaj u kojemu se nalaze, uslijed nedostatka zdravstvenih djelatnika i teških uvjeta u kojima rade. Upozorili su da su nezaštićeni zakonom te da se taj zakon mora mijenjati kako bi se napad na zdravstvenog djelatnika tretirao kao napad na službenu osobu.

Ovaj nemili događaj nas je okupio i ujedinio, došli smo iskazati podršku kolegici, ali da iskoristimo priliku da ukažemo na naš nezahvalan i nezavidan položaj. Osim što skrbimo o silnim pacijentima, manjak je liječnika, a osim verbalnih moramo trpiti i fizičke napade. To je nedopustivo i neprihvatljivo, rekla je u izjavi za medije liječnica Ivanka Knezović.

Knezović je dodala da se uskoro mora poraditi na tome da liječnici budu zaštićeni zakonom.

Znalo se i prije događati dosta verbalnih napada, pacijenti nemaju strpljenja, ne mogu čekati. Znate da je u medicini pravilo trijaže, a ako je pacijent i naručen, on se mora strpiti ako dođe 2-3 pacijenta hitnih slučajeva. Iako ste naručeni npr. u 8 sati, možete biti primljeni u 9:30, jer radimo prema hitnosti. Ovo je za sada akcidentalni slučaj tjelesnog napada, ali ovime iskazujemo podršku kolegici, poručila je Knezović.

Franjo Musa, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u ŽZH, rekao je da je ovaj prosvjed organiziran s ciljem da se javnost i nadležne institucije upoznaju sa sve češćim nasiljem kojemu su izloženi zdravstveni djelatnici.

Tu se radi u prvom redu o službi Hitne pomoći, ali i ostalim službama. Nadamo se da će prosvjed uroditi plodom. Tu mislimo na izmjenu Zakona gdje se napad na zdravstvenu osobu nije tretirao kao napad na službenu osobu, s tim da su se izgrednici provlačili s lakšim novčanim kaznama, obično od oko 600 KM. Nadamo se da će se to promijeniti. Još želimo želimo povećati sigurnost na radnom mjestu, posebno u Hitnoj, gdje u noćnim satima dolaze osobe u alkoholiziranom stanju kao i pod utjecajem narkotika, a tu mislim na uvođenje kamera i zaštitara preko noći, rekao je Franjo Musa, dodajući da se ovaj slučaj dogodio u Ginekološkoj službi, gdje su u tom trenutku bile samo dvije zaposlenice.

Musa je dodao da će Federalni sindikat doktora medicine i stomatologije uputiti zahtjev za izmjenom zakona Federalnom parlamentu, a da će za lokalne domove zdravlja zahtjev u vezi kamera i osiguranja uputiti nadležnom resornom ministarstvu i ZZO-u.

Nakon petominutnog prosvjeda, liječnici su se vratili na radna mjesta, prenosi Jabuka.tv.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:02