StoryEditor

Očekuje se velika epidemija - BiH prijeti "mišja groznica"

Piše D  /  29.07.2021., 20:56h

Iz Zavoda upozoravaju kako je pojava “mišje groznice” uobičajena za proljeće i ljeto. Navode kako se u svibnju i lipnju očekuje veći broj oboljelih i izbijanje epidemije te bh. građane pozivaju na oprez.

“Otprilike, u svakom kantonu imali smo po jedan slučaj. No, u svibnju i lipnju, kada ljudi više borave u prirodi, očekuje se da će broj zaraženih biti veći, čak možemo očekivati i epidemiju”, kažu iz Zavoda. Upozoravaju građane da posebno pripaze na higijenu i za vrijeme boravka u prirodi hranu drže u zatvorenim posudama, ne sjede izravno na tlu te češće peru ruke kako bi se zaštitili od glodavaca.

Ističu i da su u opasnosti od zaraze osobe koje borave u prirodi, poput šumskih radnika, zemljoradnika, izletnika, planinara. Naglašavaju i da zaraženi s blažim simptomima u bolnici provedu deset dana, dok oni s težim u bolnici budu i do mjesec dana.

“Bolest počinje općim simptomima kao što su povišena temperatura, glavobolja i loše opće stanje. Nakon toga slijede jaki bolovi u trbuhu i leđima, koji mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem i proljevom, zamućenim vidom, ponekad crvenilom lica i osipom.

Kasniji se simptomi bolesti mogu manifestirati naglim padom tlaka, pojavom krvarenja i razvojem stanja šoka. U težim slučajevima dolazi do smanjenog mokrenja ili čak do prestanka, zatajenja bubrega, a u tom slučaju pacijenti moraju nekoliko dana na dijalizu. U onim najtežim slučajevima, koji su u BiH rijetki, može doći do šoka i smrti”, ističu iz Zavoda.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:59