StoryEditor

Obilježeno stravično stradanje Hrvata na Uzdolu

Piše D  /  14.09.2017., 02:09h

U rano jutro 14. rujna 1993. godine pripadnici Armije BiH, Samostalnog prozorskog bataljona pod zapovjedništvom Envera Buze, upali su u Uzdol te pobili sve što su našli pred sobom. U tom stravičnom naletu ubijeno je 29 civila i to djece, žena i staraca. Akcija se dogodila u sklopu operacije Armije BiH „Neretva 93“ pod vodstvom Sefera Halilovića. Kod škole na Ceru gdje je bila smještena vojarna stradalo je 12 pripadnika HVO-a.

Središnje obilježavanje ove tužne obljetnice bilo je uz crkve na Uzdolu i Memorijalni centar gdje su pokopane civilne žrtve masakra. U 10 i 30 vijence su u Memorijalnom centru položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, rodbina i prijatelji, predstavnici HNS-a sa svih razina vlasti.

Misu je predvodio dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup.

Tijekom propovijedi biskup dr. Pero Sudar je naglasio da danas dok se s pravom s tugom , možda i ljudskim bijesom, sjećamo svega što se dogodilo, ne samo ovdje na Uzdolu, nego i  gdje god je stradao nevin čovjek, dok se danas sjećamo tih nevinih žrtava, moramo se isto tako sjetiti obećanja onog istog Boga što je umro na križu “blago gladnima i žednima pravednosti, oni će se nasititi”.

Mi smo zato danas i ponosni i zahvalni i molimo se njima umjesto da molimo za njih. Molimo se njima da u našim srcima, u našim životima, u životima svih ljudi, ne ponestane snage i odvažnosti  borit se na ovom svijetu za Božji svijet, jer ovdje počinje kraljevstvo Božje., istako je svećenik.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:34