StoryEditor

Novalić: Vlada FBiH mora naći svog “Ramljaka” s pojačanim pravom nadzora

Piše D  /  12.11.2017., 07:11h

- Namještenika na prijedlog resornoga ministarstva imenuje Vlada i to ćemo obaviti u nekoliko idućih tjedana. To nije jednostavno jer moramo naći svog “Antu Ramljaka”. To mora biti vrlo strukturirana osoba - istaknuo je Novalić.

Posebna prava

Objašnjavajući ulogu Vladina namještenika, Novalić je kazao kako će on imati pravo pojačanoga nadzora ne miješajući se u poslovne odluke, kao što je u slučaju “lex Mercator” jer je tamo imenovan član Uprave, niti preuzima prava nad vlasništvom i kompanijom kao što je u slučaju “lex Agrokor”, što su, po njemu, prilično dvojbene odluke. Prema njegovim riječima, Vlada daje pravilnikom povjereniku određena posebna prava koja se kreću unutar postojeće zakonske regulative - Zakona o radu, Zakona o financijskom poslovanju i eventualno Zakona o gospodarskim društvima. 

Ciljamo na transakcije, posebice između povezanih osoba, na poduzeća u skupini, nadzor nad izdavanjem mjenica i jamstava, izdavanje hipoteka i nadzor nad prodajom dijela imovine, nekretnina ili dijelova opreme - istaknuo je Novalić i dodao da kompanija može prodavati tvrtku ili njezine dijelove, ali Vlada zadržava pravo da taj novac, u skladu s federalnim zakonima, bude usmjeren prema radnicima, dobavljačima i državi. 

Prema njegovim riječima, uredba je inovativno rješenje koje u sebi zadovoljava na prvi pogled nespojiva dva cilja, a to je kako vršiti pojačani nadzor u poduzećima koja zapadnu u poteškoće, a da se ne dira u njihova prava koja proizlaze iz privatnog vlasništva. Uredba je koncipirana zajedno sa sindikatom koji štiti prava radnika, poslodavcima koji štite prava privatnog kapitala i dobavljačima koji štite svoja prava u Konzumu koja nisu beznačajna. Uredba predviđa uvođenje pojačanoga nadzora za sustavno utjecajne kompanije preko namještenika ili čak u drugom koraku preko Odbora povjeritelja.

Pojačan nadzor

Podsjećanja radi, pred Općinskim sudom u Sarajevu u tijeku su 4 postupka protiv društva Agrokor d.d. Zagreb. Prvi postupak je onaj po prijedlogu Sberbanka Rusije da se odredi mjera osiguranja kojom bi se zabranilo društvu Agrokor d.d. Zagreb otuđenje i opterećenje 100% udjela u gospodarskim društvima Konzum d.o.o. Sarajevo i Ambalažni servis BiH d.o.o. Sarajevo, prenosi Večernji.ba

Druga dva postupka su ona izvršenja po prijedlozima tražitelja izvršenja Sberbanka d.d. Ljubljana i Sberbanka d.d. Zagreb, kojim prijedlozima je traženo da se izvrše pljenidba, procjena i prodaja 100% udjela u društvima Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Sarajevo i Boreas d.o.o. Kreševo. U oba predmeta Sud je odbacio prijedloge za izvršenje kao nedopuštene.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 07:35