StoryEditor

Njemačko tužiteljstvo traži od suda odobrenje izručenja Puigdemonta

Piše D  /  03.04.2018., 01:04h

Nakon intenzivne provjere europskog uhidbenog naloga Vrhovnog suda u Madridu, glavno državno odvjetništvo došlo je do zaključka da se radi o opravdanom zahtjevu za izručenjem, stoji u obrazloženju glavnog odvjetništva pokrajine Scleswig-Holstein, prenosi HRT.

U istom obrazloženju se navodi kako je zbog opasnosti od bijega zatražen i daljnji pritvor. Također se kaže da kazneno djelo pobune, što je jedan od razloga zbog kojeg Španjolska traži izručenje, doduše ne postoji u njemačkom kaznenom zakoniku, ali da je ovo djelo usporedivo s njemačkim kaznenim djelom veleizdaje.

Puigdemontu, kojeg je njemačka policije uhitila 25. ožujka nakon prelaska dansko-njemačke granice, španjolsko pravosuđe još predbacuje i pronevjeru javnih sredstava. Kako je priopćilo odvjetništvo, i za ovo kazneno djelo postoji ekvivalent u njemačkom zakonu.

Konačnu odluku o Puigdemontovom izručenju mora donijeti Viši zemaljski sud Schelswig-Holsteina u Neumuensteru. Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont uložio je žalbu španjolskom Vrhovnom sudu i zatražio odbacivanje optužbi za pobunu i zlouporabu javnih fondova koje su podignute protiv njega zbog prošlogodišnjeg referenduma o neovisnosti. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:00