StoryEditor

Njemačka postigla sporazum s Grčkom o vraćanju migranata

Piše D  /  17.08.2018., 06:08h

Njemačka je postigla sporazum s Grčkom o vraćanju migranata u tu mediteransku zemlju ukoliko su se oni već prijavili za azil u toj zemlji, priopćila je u petak glasnogovornica njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Prošlog su tjedna Njemačka i Španjolska postigle sličan sporazum o vraćanju migranata. Oba sporazuma uslijedila su nakon sporenja između konzervativaca kancelarke Merkel i njihovih bavarskih saveznika oko vraćanja migranata koje ih je skoro podijelilo i oborilo vladu, prenosi Fena.

- Postigli smo sporazum s Grčkom - izjavila je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova Eleonore Petermann na konferenciji za novinare, dodajući da neće biti u prilici objaviti bilo kakve detalje prije službenog potpisivanja sporazuma.

Ona je, međutim, kazala da će, kao i španjolska, grčka vlada raditi s migrantima koji ulaze preko njemačke granice s Austrijom, i da će Njemačka biti u stanju vratiti migrante u Grčku u roku od 48 sati.

Također je kazala da je Njemačka u "veoma uznapredovanim pregovorima" s talijanskom vladom i kako se očekuje da će sporazum između dvije zemlje biti postignut. Prošlog je petka Petermann izjavila da su i Italija i Grčka uputile kontra zahtjeve.

Sporazumu vjerojatno neće imati posljedica po brojne migrante. Brojke iz njemačkog ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da se od sredine lipnja oko 150 ljudi koji su primijećeni da ulaze u Njemačku iz Austrije već prijavilo za azil u drugim članicama EU.

Više od 1,6 milijuna migranata stiglo je u Njemačku od sredine 2014., izazivajući napetosti i doprinoseći jačanju popularnosti ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Merkel je u više navrata branila svoju odluku iz 2015. da prihvati stotine tisuća migranata kao humanitarnu nužnost, ali je otada najavljivala da će spriječiti ponavljanje takvog priliva migranata.

Govoreći nakon postizanja sporazuma s Grčkom, ona je izjavila na konferenciji za novinare: "Dobro je da smo ostvarili rezultat", prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:27