StoryEditor

NJEMAČKA DEPORTIRALA BRAĆU IZ BIH "ISIS je tražio da izvrše teroristički napad"

Piše D  /  18.08.2017., 12:08h

Ovu informaciju potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je pojasnio kako će braći Hodžić policija posvetiti "maksimalan tretman".

Sumnjivi dvojac trebao je biti deportiran iz Njemačke u rujnu, no tamošnja se policija odlučila ubrzati cijeli postupak pa je braću posjela na zrakoplov za Sarajevo već u četvrtak. Po dolasku u sarajevsku zračnu luku, Hodžiće su oko sat vremena saslušavali agenti Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a nakon toga su ih pustili da idu kamo žele.

"Njemačka ih je okarakterizirala kao osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, no nisu im sudili jer nije bilo konkretnog kaznenog djela zbog kojeg bi ih protjerali. Oni su naši državljani i po toj osnovi smo ih bili obvezni prihvatiti", pojasnio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je potvrdio da su sigurnosne agencije u BiH u proteklim mjesecima blisko surađivale s kolegama iz Njemačke, pri čemu je identificirana cijela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić.

Portal Žurnal.info objavio je kako je iz BiH ranije protjerana Egipćanka koju je policija zatekla u kući obitelji Hodžić u Sarajevu i za koju se ispostavilo da je nevjenčana supruga trećeg brata koji tu stalno živi.

Amir i Emir Hodžić godinama su živjeli u Njemačkoj. Tamo je utvrđeno da kontaktiraju s pripadnicima radikalnih skupina, no "okidač" za policijsku akciju navodno je bila činjenica da su u srpnju njih dvojica kontaktirali s pripadnicima Islamske države (IS) koji se nalaze u Siriji, pri čemu je od njih traženo da provedu teroristički napad na njemačkom tlu. 

Amir i Emir o tome su izvijestili trećeg brata Semira koji živi u Sarajevu, nakon čega su u istragu uključeni i pripadnici SIPA-e, no osim pretrage kuće i protjerivanja Egipćanke, druge mjere nisu poduzete.

Njemačka ih je odmah odlučila potjerati na temelju činjenice da su tijekom pretrage stana kojega su koristili Amir i Emir Hodžić pronađeni brojni dokazi o njihovim nezakonitim boravcima u toj državi.

Dnenvik.ba

26. travanj 2024 19:07