StoryEditor

Nije izglasano nepovjerenje Vladi FBiH

Piše D  /  30.07.2021., 03:59h

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas na zasjedanju nisu usvojili Prijedlog grupe zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. 

Po okončanju rasprave federalni premijer Fadil Novalić zastupnicima je prezentirao dosadašnje rezultate Reformske agende i najavio prioritetne aktivnosti. Rekao je da je postotak izvršenja svih mjera i aktivnosti 64 posto to jest „22 aktivnosti su realizirane, a 17 se kontinuirano provodi“. 

Iz oblasti javnih financija uveden je Moratorij na zapošljavanje i na povećanje plaća u javnom sektoru na razini Federacije BiH. - Proračunom je predviđeno 7.210, a stanje na dan 30. lipnja je 6.706 zaposlenih. Također, imamo Registar parafiskalnih nameta, Zakon o porezu na dobit, Zakon o unutarnjem platnom prometu, te Novi zakon o bankama u skladu s direktivama Basel I, II i III - kaže Novalić. 

Među realiziranim ključnim mjerama u prethodnom razdoblju su izmjene i dopune zakona o doprinosima (preferencijalni tretman), jačanje nadzora nad bankama, oživljavanje i unapređenje namjenske industrije, set zakona i uredbi iz financijske sfere kojim se suzbija siva ekonomija, kao i rješavanje statusa poduzeća s poteškoćama (Dita, Aida, Revom, TTU, Livnica Tuzla, UNIS Tools, Željezara Zenica, BH Airlines, Hidrogradnja, Borac Travnik, Konjuh, Agrokomerc). 


- Iz oblasti tržišta rada usvojeni su Zakon o radu, Uredba i financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, donijeti su novi opći i granski kolektivni ugovori, te subvencije za poljoprivrednike uvjetovane registriranjem poljoprivrednih gazdinstava uz plaćanje preferencijalne stope doprinosa - istaknuo je Novalić. 

U socijalnom pogledu naglašava da je omogućena financijska stabilizacija Zavoda MIO odnosno redovita isplata mirovina, Sporazum s braniteljima i subvencioniranje plaćanja električne energije za socijalno ugrožene kategorije.

U radu Vlade Federacije BiH, rekao je Novalić, bit će prioritetne reformskih mjere usmjerene na porast broja zaposlenih, što namjerava osigurati usvajanjem zakona o doprinosima, porezu na dohodak i osnovama zdravstvenog osiguranja.

Osim toga bit će ključne investicijske mjere usmjerene na ubrzan rast ekonomije, a koje podrazumijevaju dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima, Autoput Vc i magistralne ceste (putarine kroz izmjenu Zakona o trošarinama), te brze i regionalne ceste (Ruski dug, profiti državnih tvrtki, zadržavanje transfera od putarina). 

- U Federaciji BiH imamo 33.527 novozaposlenih i 36.375 manje nezaposlenih. Rast BDP je 1.608.000.000 KM. Došlo je do porasta izravnih poreza i doprinosa u FBiH - 334.349.677 KM, a porast neizravnih poreza usmjerenih ka Federaciji BiH je 275.768.630 KM - rekao je Novalić. Naveo je i da je zabilježen porast izvoza za 383.000.000 KM. 

Ukupna dobit tvrtki je, kako kaže, skočila s 739.956.776 KM 2014. godine na 1.584.160.095 KM u 2016. godini, a broj registriranih gospodarskih subjekata je porastao za 3.608. 

- Došlo je do porasta zaposlenosti u Tešnju, Mostaru, Gračanici, Ilidži, Novom Gradu (Sarajevo), Travniku, Zenici, Visokom, Gradačcu i Živinicama. 

Pozitivno je i što je u obrtima porastao broj zaposlenih za 9.176 - zaključio je Novalić prezentirajući rezulatate provedbe Reformske agende. 

Nakon toga Edin Mušić okončao je dvodnevno zajedanje te poručio da će ovaj dom u rujnu održati najmanje dvije sjednice.  
 

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 07:28