StoryEditor

Neočekivan obrat: May odgodila povijesno glasanje Donjeg doma parlamenta

Piše D  /  10.12.2018., 02:12h

Odgoda vjerojatno znači da May nije uspjela pridobiti dovoljnu količinu zastupnika svoje, Konzervativne stranke, koja bi joj omogućila da njen prijedlog prođe u Donjem domu. Ukoliko bi zastupnici većinom glasova odbili njen prijedlog, započeo bi vrlo nejasan period političkog kaosa u kojem bi sve opcije bile moguće - od pada njezine vlade do izlaska UK iz Unije bez sporazuma, piše Jutarnji list.

Premijerka će se obratiti Parlamentu u 16:30 sati po našem vremenu, nakon čega bi se Parlamentu trebala obratiti i Šefica Donjeg doma Andrea Leadsom, te ministar za Brexit Stephen Barclay.

Iako odgoda glasanja još uvijek nije službena, tri neovisna izvora potvrdila su za BBC kako će do odgode ipak doći. Nakon objave vijesti o odgodi, britanska funta pala je na svoju najnižu razinu u 18 mjeseci.

Do odluke je došlo isti dan nakon što je Europski sud pravde presudio kako Ujedinjeno Kraljevstvo ima pravo jednostrano povući zahtjev za izlaskom iz EU, bez potrebe da tu odluku potvrde preostale zemlje članice.

Odgoda bi u ovom trenutku predstavljala velik udar za autoritet britanske premijerke, no istovremeno bi joj ostavila i više vremena da pokuša pridobiti veći broj zastupnika na svoju stranu.

S druge strane, ukoliko bi se glasanje održalo i Parlament bi odbio prijedlog sporazuma, Britanija bi bila gurnuta u period nestabilnosti u kojem bi bilo izrazito teško pretpostaviti dalji razvoj događaja - ukoliko bi više od 100 zastupnika Konzervativne stranke glasalo protiv sporazuma, vrlo je izgledno da bi došlo do pada vlade, nakon čega je sve moguće - od pokušaja formiranja nove vlade do izvanrednih izbora, no vrlo je teško da bi bilo koja nova vlada stigla ili mogla ispregovarati drugačije uvjete izlaska iz EU prije ožujka 2019., kada nastupa izlazak. U tom slučaju, najvjerojatniji ishodi bili bi ili Brexit bez sporazuma, ili odgoda ili napuštanje Brexita.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:57