StoryEditor

Nema zabrane upisa u vrtiće za necijepljenu djecu u BiH

Piše D  /  29.07.2021., 18:05h

Prema njezinim riječima, procijepljenost MMR cjepivom u FBiH pala je na 64 posto, što je značajno ispod prosjeka od 95 posto koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Doktorica Mulaomerović ističe kako je najmanja pokrivenost MMR cjepivom zabilježena u prošloj godini.

“Cijepljeno je 11.843 djece u Federaciji BiH s prvom dozom MMR cjepiva, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se ova bolest eliminirala”, kazala je Mulaomerović.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH nedavno je iznijela podatak kako je uslijed nedovoljnoga obuhvata MMR cjepivom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo do epidemije malih boginja. Prijavljeno je 5103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano.

Pojedini mediji su objavili informaciju da “necijepljena djeca u FBiH neće moći pohađati vrtiće, škole niti se zaposliti kad odrastu” pozivajući se na naredbu Federalnog ministarstva zdravstva o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu s čijom se primjenom počinje sljedeće sedmice.

Međutim, na ovakve navode danas je stigla reakcija iz Federalnog ministarstva zdravstva. Ministarstvo nije donijelo naredbu prema kojoj necijepljena djeca neće moći pohađati vrtiće, škole niti se zaposliti kad odrastu. Navode da ministarstvo vrši provjere, a ne zabrane.

“Naredba uopće ne propisuje niti može zabraniti upis u vrtiće, škole i kolektivne smještaje za one koji nisu cijepljeni. Naredba u tom kontekstu propisuje da se status cijepljenja provjerava prilikom upisa u vrtiće, škole i kolektivne smještaje. Ukoliko i tada osoba ili roditelj odbija da se provjeri cijepljenje, doktor medicine može obavijestiti sanitarnog inspektora u smislu eventualne novčane kazne”, kazao je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:50