StoryEditor

Nedim Ademović: Dom naroda nije dom kantona nego konstitutivnih naroda

Piše D  /  30.07.2021., 03:33h

TV1: Ustavni sud BiH odlučio je da se brišu odredbe Izbornog zakona, koje se tiču izbora izaslanika u Dom naroda FBiH. Kako gledate na ovu odluku?

ADEMOVIĆ: To je očekivana odluka. Parlament BiH se ne može igrati s Ustavnim sudom BiH. Oni misle da politički nekonsenzus i njihova nesposobnost da donesu izmjene i dopune Izbornog zakona treba biti relevantan faktor za Ustavni sud. To apsolutno nije točno. Za Ustavni sud ovo je bila rutinska odluka gdje je jednostavno utvrđeno da je proteklo šest mjeseci, odluka nije izvršena, Parlament se nije opravdao na adekvatan način. Jednostavno, vladajuće strukture na državnoj razini nisu sposobne implementirati takvu odluku, tako da je takva odluka sasvim očekivana.

TV1: Što slijedi nakon ovoga? Bilo je puno govora o tome da bi, ako se odredbe uklone, u pitanje mogla doći provedba rezultata izbora 2018.

ADEMOVIĆ: Mislim da je to politikanstvo u ovom momentu. Građani BiH, prije svega, treba znati da Parlament BiH ima jako puno vremena da izmijeni i pripremi normativni okvir za izbore 2018. godine. Da li će oni biti sposobni za to ili ne, sasvim je drugo pitanje, ali će u svakom slučaju morati odgovarati građanima zašto prave haos ukoliko svojim ekstremističkim ili maksimalističkim zahtjevima ne mogu doći do kompromisa sa svojim partnerima. Prema tome, moraju građanima odgovarati hoće li stvarati kaos ili ne. Svaka odgovornost Ustavnog suda BiH ovdje nema, on je napravio svoj posao. Sada je na Parlamentu BiH da iznađe rješenje.

TV1: Kako bi trebalo implementirati ovu odluku?

ADEMOVIĆ: Za razliku od ovih odluka o blagdanima, koje nemaju utjecaja na stvarni život običnog čovjeka, to su simbolička pitanja, koja imaju svoju moralnu vrijednost, ovo su zaista bitna pitanja za demokratski život FBiH. Naime, od provedbe ove odluke može uvelike ovisiti na koji način će funkcionirati parlamentarizam u BiH i da li će FBiH, u parlamentarnom smislu, biti funkcionalna ili ne i to se zaista tiče građana BiH. Ono što je Ustavni sud rekao Parlamentu BiH jeste da Dom naroda mora biti dom naroda. To nije dom kantona. Prema tome, predstavnici konstitutivnih naroda moraju doći s onih područja gdje oni žive. Smatram da je tu Božo Ljubić, koji je pokrenuo zahtjev, sasvim u pravu kada je tvrdio da sastav doma naroda kantona ne odražava tu reprezentativnost naroda.

Međutim, ima jedna sasvim druga stvar, a to je da ukoliko Dom naroda biti zaista dom naroda, a zadrži ove ovlasti koje su apsolutno ravnopravne Zastupničkom domu, imat ćemo problem s načelom demokracije, jer će se omogućiti jednoj izrazitoj manjini, pri tom ne mislim na hrvatski narod, predstavnike hrvatskog naroda, nego na bilo koji narod, zaustaviti demokratski parlamentarni život u cijeloj FBiH, čak i kada se raspravlja o pitanjima koja apsolutno nemaju veze s vitalnim nacionalnim interesom, tj. pitanjima zbog čega Dom naroda i postoji.

Po meni, ovo je samo pola puta trenutno na provedbi odluke. Smatram da će se morati izvršiti revizija Ustava FBiH. Ako se Dom naroda, prema Izbornom zakonu, bude konstituisao isključivo na principu pariteta i reprezentativnosti konstitutivnih naroda, u tom slučaju će se, prema mom mišljenju, Dom naroda morati posvetiti isključivo zaštiti konstitutivnih naroda. To znači da neće imati nadležnost prema Ustavu FBiH da odlučuje o pitanjima koja su čisto državnička pitanja, građanska pitanja, pitanja koja se ne tiču ​​identiteta ili vitalnog nacionalnog interesa jednog naroda. Prema tome, da bi se implementirala odluka, prema mom mišljenju, moraće doći do izmjene Ustava FBiH. To je već jedan teži zadatak. Upravo zato i Parlament FBiH i Parlament BiH moraju raditi svoj posao kako upravo ne bi zašli u ćorsokak pred izbore 2018. godine.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 17:11