StoryEditor

NE GLEDAJTE U VATRENE KUGLE Guam se sprema za nuklearni napad

Piše D  /  12.08.2017., 02:08h

Ekipe civilne zaštite od jučer su počele s podjelom priručnika s listom prioritetnih postupaka i s uputstvima za postupanje u slučaju napada nuklearnim oružjem.

Priručnik naziva "Priprema za moguću raketnu prijetnju" sadrži poziv za hitni odlazak u skloništa u slučaju uzbune zbog opasnosti od raketnog napada. U priručniku je navedeno kako se stanovnici otoka Guam u slučaju uzbune uoči napada, moraju skloniti u skloništa ili na sigurna mjesta u stambenim objektima. Za one koji se ipak nađu na otvorenom prostoru istaknuto je i upozorenje da ne promatraju "vatrene lopte" izazvane eksplozijom, zbog činjenice da bi mogle izazvati efekat trajnog sljepila.

Priručnik sadrži i uputstva za skidanje radioaktivne materije sa kože.

Na Guamu se u dvije velike baze nalazi oko 5.000 američkih vojnika. U jednoj od njih, bazi američkog zrakoplovstva Anderson, nalaze se bombarderi dugog dometa koji redovno lete prema Južnoj Koreji kada god Pyongyang pokrene raketu ili testira oružje.

Otvorene prijetnje na relaciji između Pyongyanga i Washingtona traju već tjednima. Sjeverna Koreja je zaprijetila da će nuklearnim projektilima održati tešku lekciju Americi, a američki predsjednik Donald Trump je poručio da će se Sjeverna Koreja suočiti s vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio.

Posljednja u nizu prijetnja iz Sjeverne Koreje bila je najava napada na američku vojnu bazu u Guamu, a Ujedinjeni narodi (UN) su zabrinuti agresivnom retorikom između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Sjeverne Koreje.

Kina je, s druge strane, najavila da će u slučaju američkog napada na Sjevernu Koreju podržati Pjongjang, dok će u slučaju da sjevernokorejski režim prvi napadne teritoriju SAD-a, službeni Peking ostati neutralan.

Pored toga, Japan radi na raspoređivanju proturaketnih sistema PAC-3 na zapadu zemlje, ukoliko bi sjevernokorejska raketa na putu ka pacifičkom ostrvu Guam narušila japanski zračni prostor, potvrdio je u petak ministar obrane Itsunori Onodera.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:03