StoryEditor

Napredak sudjelovao na seminaru Pokreta europskih kršćanskih radnika u Avili

Piše D  /  30.07.2021., 03:43h

Seminar je otvorio predsjednik Pokreta europskih kršćanskih radnika Otto Meier pozivajući se na papu Franju i njegov poziv da sustav treba propitivati i kritizirati, priopćeno je iz Napretka.

Meier je zatim iscrtao tematski okvir seminara te istaknuo glavne probleme suvremenog neoliberalnog sustava poput globalne solidarnosti, distribucije bogatstva, pravde, dostojanstva radnika, očuvanja radnih mjesta te pitanja migranata i izbjeglica. Skup je preko avilskog biskupa pozdravio i papa Franjo.

Predsjednik Napretka Franjo Topić je drugoga dana seminara nastupio u okviru panela pod nazivom „Prekarna zaposlenja u različitim državama. Izbjeglice u Europi”, a uz njega su govorili i Cottyn Gert iz Belgije te Alberto Plaza Escribano iz Španjolske.

Topić je istaknuo kako je BiH mala zemlja, ali ima dovoljno problema za veliku zemlju. Ukratko je predstavio „osobnu kartu” BiH i sadašnju situaciju. Kao poseban problem izdvojio je veliku nezaposlenost, posebno među mladima, što za posljedicu ima napuštanje Bosne i Hercegovine.

„U BiH su se dogodile tri epohalne promjene: raspad jedne države i nastanak novih, raspad socijalističkog sustava i prijelaz u kapitalistički i tržišni, a uz ova dva, još najteže je to što je BiH i Republiku Hrvatsku pogodio rat, što je donijelo veliku tragediju i nemjerljive štete. U BiH je uništeno preko dvije trećine industrije, velik broj radnih mjesta je trajno izgubljen, a iz BiH je u ratu i poraću otišlo oko 800 tisuća ljudi. Danas nastaju brojne privatne tvrtke i otvorilo se puno novih radnih mjesta, ali velike industrije više nema”, kazao je Topić te predstavio novi Zakon o radu u FBiH koji po njegovu mišljenju pokušava pronaći balans između radnika i poslodavaca.

Prisjećajući se kako je Europa primala izbjeglice iz BiH tijekom rata, pozvao je na solidarnost s migrantima te izrazio zahvalnost svima koji danas rade na prijemu izbjeglica.

Cottyn Gert govorio je o fleksibilnosti rada koju proklamira belgijska vlada, a koja vodi gubitku stečenih prava. Kao primjere je naveo privremene ugovore koji radnike drže u neizvjesnosti, povisivanje dobne granice za odlazak u mirovinu te sindrom sagorijevanja na poslu.

Plaza Escribano se u svom izlaganju bavio problemima migranata i izbjeglica te naglasio kako je kod njih došlo do promjene svijesti te opravdano očekuju dostojanstven život i zaposlenje. Posebno je apelirao na ravnomjerniju redistribuciju izbjeglica koje dolaze u Europu, za što je potreban kompromis i konsenzus.

Kao član jedne od radnih skupina, Bratić je sudjelovao u posjeti instituciji La Casa Grande de Martiherrero, centru u kojemu osobe sa zaostatkom u razvoju žive i pronalaze posao, a na seminaru je predstavljen kao dobar primjer mjesta dostojanstvenog rada.

Pokret europskih kršćanskih radnika predstavlja mrežu od 20 radničkih organizacija i sindikata iz 15 europskih zemalja, a svoje djelovanje temelji na principima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i pravde. Ujedno, Pokret je koordinator za Europu Svjetskog pokreta kršćanskih radnika osnovanog u Rimu 1966. godine, koji ovih dana također održava svoj kongres u Avili s predstavnicima iz cijeloga svijeta, od Japana do Brazila. Na europskom seminaru u Avili predstavili su se sindikati i pokreti sa 60 delegata iz deset zemalja, od BiH, preko Češke, Njemačke i Francuske, pa sve do V. Britanije i Portugala.

U sklopu svog boravka u Avili, rodnom mjestu teologa i mističara sv. Tereze Avilske i sv. Ivana od Križa, predsjednik Topić i član Uprave Bratić u karmelićanskom samostanu San Jose posjetili su časnu sestru Editu Majić, bivšu hrvatsku glumicu koja je prije trinaest godina otišla u avilski samostan. Uz sestru Editu, u samostanu su još tri Hrvatice, rođene sestre iz splitske obitelji Mladineo, priopćeno je iz HKD Napredak.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:48