StoryEditor

Napadnuti Nedžad Latić: Slijedile su me i napale vehabije

Piše D  /  21.02.2018., 01:02h

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje napad na novinara i publicistu Nedžada Latića, te je zatražila od nadležnih policijskih i tužiteljskih institucija da hitno otkriju i najoštrije kazne počinitelja ovog napada.

"Neprihvatljivo je da u BiH danas novinare napadaju zbog njihovog rada. Sve ovo posljedica je pravljenja privatne države od strane aktuelne vlasti, koja ne osigurava ni minimum sigurnosti bilo kome tko ne prihvaća njihov model vladanja. Sloboda medija i sloboda izražavanja temeljna je odlika svakog demokratskog društva i ovaj napad pokazuje da je današnja BiH daleko od države i društva koja osigurava takvu slobodu", kažu iz SDP-a.

Osuda je došla i od Saveza za bolju budućnost i predsjednika te stranke Fahrudina Radončića koji je kezao da je ovakav napad nedopustiv u demokratskom društvu.

Danas je u priopćenju za javnost novinar i publicista Nedžad Latić pojasnio tko ga je napao te da je sve uredno prijavio policiji.

"S obzirom da mediji i policija nisu adekvatno reagirali na jučerašnji napad na mene obraćam se javnosti radi točnog informiranja o događaju.

Jučer sam klanjao ikindiju-namaz u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili. Pored mene je klanjala osoba koja mi se cinično unosila u lice. Osobu poznajem od prije nekoliko godina kad sam radio na organiziranju Svebošnjačkog sabora. Bio je osobni tjelohranitelj Hake Duljevića, građevinskog poduzetnika sa Ilidže, inače porijeklom iz Sjenice.

Mislim da je i ta osoba porijeklom iz Sandžaka. Često je vozio muftiju Muamera Zukorlića koji, inače ima svoje privatne tjelohranitelje i u Sarajevu, a koje angažira Duljević. Dotična osoba je angažirana kao tjelohranitelj jer je pripadnik kik-box kluba „Gazija“ u kojem treniraju isključivo momci selefističko-vehabijskog imidža.

Često treniraju u teretani pored džamije na Čengić Vili i njih pet-šest, valjda poslije treninga, svrate na dnevne namaze, tako da sam vrlo često viđao svog nesuđenog ubojicu.

Taj dan sam išao sam prema zgradi u kojoj stanujem, što je, inače, rijetkost, jer uvijek sa mnom bude dvojica-trojica džematlija. Pisao sam poruku na mobitelu dok sam hodao i primjetio sam da me slijede dvojica vehabija.

Nadomak zgrade sam zastao i namjerno uzeo telefon da nazovem prijatelja, novinara, kako bih ih propustio da prođu ispred mene. Napadač je skrenuo u prvi prolaz zgrade, a ja sam svjesno produžio do drugog prolaza. On se vratio i krenuo prema meni pitajući me gdje se nalazi stomatolog.

Slegnuo sam ramenima, jer sam razgovarao na mobitel, ali i nisam znao da tu postoji stomatolog.

U tom trenutku je nasrnuo na mene i zadao mi dva udarca u predjelu glave. Ostale udarce sam uspio blokirati i eskivirati dok nisam kriknuo od straha jer je on ispuštao krvožedne glasove poput deraće životinje. Valjda je tad istrčala krojačica iz salona i on je pobjegao…

Nazvao sam Hitnu pomoć i policiju. Dvojica policajaca su došla u stanicu hitne pomoći gdje sam im rekao da poznajem napadača, vjerujući da će oni odmah reagirati. Međutim oni su mi predložili da poslije pregleda u bolnici, možda, sutra, dođem u Policijsku stanicu i prijavim napadača.

Otišao sam na KUM gdje me je, uz sve papirnate peripetije, osoblje vrlo ljubazno i ljudski primilo i hospitaliziralo.

Došao sam kući i, namjerno, da pokažem đavoljevim ubojicama da ih se ne bojim!

Razočaran radom policije odlučio sam zamoliti muteveliju džamije, koja je pod video nadzorom, da mi sačuva snimku. Zamolio sam prijatelja koji mi je pomagao oko organizacije Svebošnjačkog sabora da pronađe identitet napadača, jer ga i on osobno poznaje. Tako sam priskrbio fotografiju koju dajem na uvid policiji.

Ovo je treći slučaj napada na mene prilikom odlaska u džamiju.

Prije toga sam napadnut na Grbavici poslije jacija-namaza i ispred Bakar-babine džamije i u te džamije više ne svraćam. Poznat sam kao osoba koja klanja „beš-vakat“ namaz u džamijama, a to znači i sabah u zoru, te su stoga ovakvi napadi mnogo opasniji.

Također sam napadnut u hotelu „Bristol” od strane tjelohranitelja Muamera Zukorlića, u njegovom prisustvu, gdje je osiguranje hotela vrlo savjesno reagiralo tako da je Zukorlića proglasilo personom non grata u tom hotelu.

Sve sam to uredno dokumentirao i prijavljivao ministrima policije Predragu Kurtešu, Vedranu Hadžoviću, ali i Bakiru Izetbegoviću 3. svibnja 2017. godine.

Pošto su moguće razne manipulacije ovog događaja, posebno od strane prorežimskih medija, jer se radi o jednoj vrsti vjerske mafije čiji je centar u Novom Pazaru i Njemačkoj, molim medije da budu korektni pri izvještavanju.

Moja je procjena da je ovaj napad planiran i naručen iz tih centara sa namjerom da me napadač ubije! Imajte u vidu da sam nedavno imao infarkt i da se nalazim u vrlo lošem zdravstvenom stanju", navodi se u priopćenju Nedžada Latića, prenosi Dnevni list.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:13