StoryEditor

´Nametanje političkih predstavnika Hrvatima ozbiljna je prijetnja BiH´

Piše D  /  13.10.2018., 07:10h

Prvi predsjednik i inicijator osnivanja Vijeća mladih Federacije BiH Mate Lončar u intervjuu za Vecernji.ba poručuje kako Hrvati nikad neće prihvatiti Komšića.

Kao osoba koja je bila prvi predsjednik krovne organizacija svih mladih u Federaciji Bosni i Hercegovini, a danas kada ste izvan funkcije, pitamo Vas da li ste vi ikada kao Hrvat nametali bilo što kolegama koji su pripadnici drugog naroda?

Tijekom obavljanja uloge predsjednika Vijeća mladih u Federaciji, kao jedan od osnivača krovnog predstavničkog tijela mladih, imao sam čast da upoznam toliko mladih ljudi diljem Bosne i Hercegovine, različitih svjetonazora, religije i takvo što smatram svojim velikim bogatstvom. Bio sam svjestan sredine u koju dolazim, ali i sredine u kojoj sam rođen, one u kojoj sam odgojen i u kojoj sam odrastao. Uvijek sam se vodio načelom stvaranja kompromisa i zajedničkog dogovora koje bi vodilo prema rješenju na zajedničku korist, a nipošto na štetu bilo koga. Nikada na bilo koji način nisam razmišljao u tome smjeru, a kamoli pokušao nametnuti bilo što svojim kolegama koji su drugačijeg uvjerenja ili pripadnici drugog naroda ili vjere. To je jako loša stvar, stvar koja nas unazađuje i koja ne može donijeti ništa dobro.

Što kažete na preglasavanje Hrvata i činjenicu da su Dragan Čović i HDZ BiH ostvarili najbolji rezultat u posljednjih 20 godina, HDZ BiH je praktički druga stranka u Federaciji, odmah iza SDA, i opet mogu ostati bez političkog odlučivanja?

Najbolji pokazatelj apsurda i nefunkcioniranja političkog sustava u Bosni i Hercegovini upravo je ulazak Komšića u Predsjedništvo BiH, koji se kandidirao za hrvatskog člana, iako mu je teško bilo ovo hrvatskog napisati i na promotivne materijale. Veseli me činjenica da su Hrvati u BiH izašli na izbore u velikom broju i pokazali da nas ima. Pokazali smo da smo politički narod i da ostajemo ovdje, jer smo ovdje svoji na svome. Ja sam uvjeren kako će Dragan Čović i stranke okupljene oko Hrvatskog Narodnog Sabora znati odgovoriti na ovo što se dogodilo i osigurati da nitko više nikada ne bira u ime Hrvata na one pozicije koje su Ustavom predviđene za legitimne predstavnike konstitutivnih naroda. Dragan Čović je dobio 80% hrvatskih glasova i on je naš predsjednik, a Željko Komšić to nikada nije bio, niti će biti. I do sada on nije boravio u mjestima u kojima većinski žive Hrvati, a nakon ovoga mu jasno poručujemo da nije ni dobrodošao. I još nešto, budući da je poručio Hrvatima u zapadnoj Hercegovini, iz koje i sam dolazim, da nemamo nikakva razloga za strah, pitam se odakle mu informacija da strah postoji. Prošli smo kroz povijest i teža vremena, pa nismo imali straha. Komšić je karikatura, politička fatamorgana koja svoju osobnu reputaciju gradi na stvaranju mržnje prema hrvatskom narodu.

Kako nazvati ovakvo odlučivanje kada Bošnjaci pored medijskog mogula Fahrudina Radončića, SDP-ovca Denisa Bećirovića, intelektualca svjetskog glasa Mirsada Hadžikadića, čovjeka s konkretnim programom Senada Šepića, pa onda i Amera Jerlagića biraju Željka Komšića? Kako to komentirate?

Kad sam dobio informacije o prvim rezultatima, bio sam šokiran, blago rečeno. Nisam vjerovao da se to ponovo događa. Komšić nije izabran zbog političkih rezultata u prošlosti, jer ih i nema. Pa pogledajmo samo njegov rad u državnom parlamentu u prethodne 4 godine, a u prilogu tom govore i rezultati njegove stranke, koja je osvojila tri puta manje glasova nego on sam. Nažalost, on je izabran iz mržnje prema našem predsjedniku Čoviću i svemu što je hrvatsko u ovoj državi. Za sve loše što može uslijediti u narednom razdoblju, trebamo zahvaliti Komšiću i onima koji su za njega glasovali. I sad će ponovo mnogi u BiH pričati kako se trebamo baviti ekonomijom, gospodarstvom, pitanjima mladih, obrazovanjem, itd... Pa kako nakon svega ovoga gospodo draga?! Razgovarao sam i s velikim brojem kolega i prijatelja Bošnjaka koji ni na koji način ne podržavaju ovaj potez i izbor Komšića, svjesni činjenice da ovakve stvari Bosnu i Hercegovinu vraćaju unatrag i nanose joj ogromnu štetu. Na takav način ne možemo graditi suživot, ne možemo graditi međusobno povjerenje. Sve su to glavni preduvjeti da pokrenemo stvari prema naprijed. Poslije ovoga političkog poteza i podvale naši odnosi će pasti na iznimno negativnu razinu. To je, nažalost, istinito i poražavajuće. To je jako loša poruka hrvatskom narodu koji je bio i biti će konstitutivan na ovom prostoru i koji od svojih prava i svojih zahtjeva nikada neće odustati. Ovo je naš najveći motiv i ne smijemo klonuti duhom na bilo koji način.

 Da se osvrnemo na još jednu nelogičnost, SDA na televizijama i portalima obznanjuje prve rezultete koliko je tko dobio glasova, SIP se oglašava tek u ponoć, pa im na sjednicu ulazi čovjek koji tvrdi da mu je pokojna majka na biračkom popisu već 11 godina. Je li ova država pod kontrolom SDA i kako se izvući iz toga?

U izbornoj noći nakon zatvaranja biračkih mjesta uslijedilo je toliko nelogičnosti i ostalih detalja da se doista svi trebamo upitati je li ovo suverena i pravna država uopće. Stječe se dojam, ne samo kod Hrvata, nego na prostoru Federacije općenito da se prebrojavanje glasova radilo u SDA, a ne u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Vidjeli ste prvu izjavu Bakira Izetbegovića da je Bošnjaka više od 50%, a da imaju tek trećinu vlasti, koja jasan je pokazatelj njegove težnje i političkog cilja. On je već prije nekoliko dana uputio jedan određeni signal koji je bio pokazatelj da se u SDA kuhinji nešto sprema, kada je spomenuo dotičnog Komšića koji zapravo nikakvu političku snagu nema. To je potez netrepeljivosti i otvoreni pokušaj zatiranja prava hrvatskog naroda i gaženja svega onoga što je prvo Washingtonski, a zatim i Daytonski sporazum trebao stvoriti. Sada je, nažalost, jasno vidljivo da do toga određeni predstavnici bošnjačkih političkih stranaka ne drže. Razumijem da su njihove želje takve kakve jesu, koje idu protiv ove zemlje i protiv svega što Bosna i Hercegovina uistinu jeste. Gospodine Izetbegoviću, neće moći, mi na to ne pristajemo!!!

Trebaju li Hrvati biti uznemireni i kao mladi čovjek koji je djelovalo na području cijele Federacije, ima li izlaska iz ove pozicije i budućnosti za ovu zemlju?

Hrvati u BiH trebaju pokazati na sve moguće načine da Komšić nije naš predsjednik i da on nije izbor Hrvata! To trebamo pokazati i unutar BiH, ali i Europi i svijetu. Sve moguće kanale moramo iskoristiti kako bismo svima ukazali na ovo što proživljavamo u ovoj državi. Hrvatske legitimne predstavnike u vlasti trebamo podržati, još snažnije se okupiti u Hrvatski narodni sabor i definirati buduće korake i način djelovanja. Kao politički narod kroz izbore jasno smo iskazali svoju volju, a sad volju naroda treba provesti u djelo. Potrebni su nam konkretni potezi da kažemo STOP nametanju političkih predstavnika Hrvatima, jer to nije nešto što nas vodi u bilo kakvu, a kamoli bolju i zajedničku budućnost. Hrvatski narod je pokazao što želi, pokazao da ne odustaje i da će se boriti za svoja prava. Koliko god bili revoltirani, politički poniženi, mi od svojih zahtjeva ne odustajemo. Nijedna razina vlasti neće moći biti formirana bez legitimnih predstavnika Hrvata. To je činjenica. Ovo je razdoblje kada se mora napraviti jasna strategija, jasan plan političkog djelovanja na svim razinama. U nedjelju smo dobili jasan motiv da mudrost i hrabrost moraju biti u fokusu kreiranja politike hrvatskog naroda u BiH.

Za kraj, danas ste i sami član HDZ-a BiH, kakvi su Vam planovi za budući politički angažman?

Tako je. U ovoj kampanji sam dao svoj maksimum, a već prije skoro godinu dana sam rekao da se uključujem u aktivnu politiku, te se evo to i ostvaruje. Kao stranka smo napravili izvrsne rezultate i u Posušju i u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Moj politički angažman i unutar stranke i političkom životu biti će još veći u narednom razdoblju, jer i ovaj slučaj nametanja Komšića dao mi je dodatnu snagu da se još aktivnije uključim u zaštitu svog naroda, te stvaranje bolje i pravednije budućnosti za sve nas koji ovdje živimo. Ovo je naša rodna gruda i kao hrvatski narod nikada nikome nećemo dopustiti da netko drugi odlučuje o našoj sudbini i sudbini naše djece.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:02