StoryEditor

Najmoćnije zemlje Zapada ujedinile se protiv Rusije

Piše D  /  15.03.2018., 03:03h

U izjavi koju su potpisali američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski premijer Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May optužili su Rusiju izrazili su gađenje zbog napada na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju koji se dogodio u engleskom gradu Salisburyju prije desetak dana.

"Rusija je kriva za prvu upotrebu nervnog otrova od Drugog svjetskog rata"

"Ova upotreba vojnog nervnog otrova koji je razvila Rusija prva je upotreba nervnog otrova za napad u Europi od Drugog svjetskog rata", kaže se u izjavi.

To je udar na suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva i s obzirom na to da iza njega stoji druga država riječ je o jasnom kršenju Konvencije o kemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava. To je prijetnja sigurnosti svih nas", navodi se još u izjavi.

Kaže se da nema nikakvog drugog razumnog objašnjenja nego da Rusija stoji iza trovanja bivšeg špijuna.

Međusobno protjerivanje diplomata

"Tražimo od Rusije da se drži svojih odgovornosti kao članica UN-ovog Vijeća sigurnosti i da održava svjetski mir i sigurnost", zaključuje se u izjavi. 

Zbog trovanja bivšeg špijuna, Velika Britanija je prvo potjerala ruske diplomate sa svog teritorija, a danas je ruski ministar vanjskih poslova najavio da će Rusija uzvratiti istom mjerom britanskim diplomatima na svom teritoriju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:42