StoryEditor

Na Kosovu slavlje zbog oslobođenja Ramusha Haradinaja

Piše D  /  29.07.2021., 21:29h

Kosovska vlada pozdravila je odluku francuskog prizivnog suda kojom je u četvrtak odbijen zahtjev Srbije za izručenje bivšeg premijera i čelnika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

Vlada je čestitala građanima Kosova na “pobjedi pravde nad pokušajima manipulacija iz Srbije” izrazivši namjeru da u budućnosti poduzme sve kako bi Srbiju spriječila da se ubuduće pravda zlouporabi na takav način, prenosi Hina.

"Ocjenjujući srpske naloge za uhićenje temeljem kojih je priveden i Haradinaj kao protuzakonite i nepravedne, Vlada Kosova smatra da je odluka francuskog suda potvrda da je pravda na strani Haradinaja i da su nalozi za uhićenje protiv njega i drugih boraca OVK politički i imaju niske namjere", navodi se u priopćenju kosovske vlade.

Odmah nakon objavljivanja sudske odluke predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je to dobrom viješću za Kosovo.

"Odluka suda u Colmaru da se Haradinaj vrati na Kosovo je dobra vijest za obitelj Haradinaj, za njegove suradnike i cijelo Kosovo. Još jednom je potvrđeno da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova neodržive i da se ne uzimaju u obzir u demokratskom svijetu", napisao je Thaci na Faceboku.

U povodu oslobađanja Haradinaja oglasio se i albanski premijer Edi Rama poželjevši mu dobrodošlicu i konstatirajući da se "Ramush ponovno pojavljuje kao naš pobjednik u Prištini”.

“Ponosan sam na Oslobodilačku vojsku Kosova. Bolje ikad nego nikad", naveo je Rama na svom Facebook profilu.

Odbacivanje zahtjeva Srbije o ekstradiciji Ramusha Haradinaja na Kosovu je dočekana velikim slavljem, pucanjem iz vatrenog oružja, vatrometom i obustavom prometa u središtu Prištine, a za večeras u 19 sati najavljen je skup na kojem bi se nazočnima trebao obratiti sam Haradinaj, prenose srbijanski elektronički mediji.

Nakon što je francuski prizivni sudu u Colmaru odbio izručenje Haradinaja on je oslobođen i može se vratiti na Kosovo u roku od 24 sata.

Na tu odluku suda Srbija više nema prava žalbe, a može je uložiti francusko tužiteljstvo.

Haradinaj je priveden 4. siječnja na teritoriju Francuske, temeljem tjeralice srbijanskog Interpola, zbog optužbi za ratne zločine počinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:09