StoryEditor

Na koga je Risto Đogo ponosniji, na SDP ili SDA?

Piše D  /  30.07.2021., 02:34h

Socijaldemokratska partija BiH priopćila je danas kako "sa gnušanjem odbija deplasirane usporedbe i kritike destruktivne politike SDA i obitelji Izetbegović, ni manje ni više, nego sa nacionalističkom propagandom Riste Đoge".

Stranka demokratske akcije priopćila je jučer, reagirajući na ranije priopćenje SDP-a, da "u priopćenjima SDP-a nema ničega inventivnog niti originalnog".

- Naprotiv, čak ni uvrede koje su izrečene na račun SDA u njihovom današnjem priopćenju nisu originalne, jer su termini "fildžan stranka", "fildžan država", "kalifat bolnica" itd. kovanice potekle iz velikosrpske političke kuhinje, koje je u javni prostor uveo Risto Đogo, a SDP ih, evo, očigledno prihvatio kao svoje. Sav njihov program je koncentriran na kočenje projekata koji su interesu ove zemlje i na napade na SDA i njene kadrove, naročito na direktoricu KCUS-a, profesoricu Izetbegović -  priopćeno je jučer iz SDA.

Sa druge strane, SDP navodi kako je "tragično da poređenja s Đogom pravi stranka pod čijom su vlašću uništene ili do gašenja dovedene krucijalne državne institucije poput BHRT-a, BH Airlinesa, Komisije za očuvanje spomenika BiH, kao i najreprezentativniji sportski savezi države, poput Košarkaškog i Rukometnog saveza BiH".

- Sigurni smo kako bi Risto Đogo bio pun riječi hvale za ovakav „rad“ SDA. Njegovo oduševljenje bi vjerojatno izazvala spoznaja da je SDA kroz mehanizam koordinacije pristala na praktično ukidanje nadležnosti države BiH na polju međunarodnih odnosa. Definitivno bi Đogine simpatije SDA pridobila činjenicom kako su njeni zastupnici u državnom parlamentu, kroz komisiju kojom predsjedavaju kadrovi SDA, podržali imenovanje Đoginog ratnog druga, četničkog vojvode Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Konačno, „miniranje“ revizije tužbe za genocid i agresiju prešućivanjem osporenog leigitimiteta tzv. agenta BiH u Haagu, zbog čega su odbijanjem zahtjeva za reviziju tužbe poniženju izložene sve žrtve genocida i agresija na Bosnu i Hercegovinu, definitivno bi šovinistima poput Đoge predstavljalo najveći uspjeh njihove ideologije, omogućene postupcima SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića. Prema tome, naše upozorenje na provedbu „fildžanizacije“ Bosne i Hercegovine ne predstavlja nikakav propagandni alat, nego se radi o spoznaji da kroz očito urušavanje državnih institucija SDA, nažalost, teži uspostavi vlastite mini državice kojom bi upravljali povlašteni begovi predvođeni „profesoricom“ i njenim najodanijim učenicima. Što se SDP-a tiče, takva politika predstavlja izdaju države kojoj ćemo se uvijek otvoreno i sa najvećom žestinom suprotstaviti – priopćio je danas SDP, prenosi Fena.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:16