StoryEditor

Mostar ponovno postaje središte stripa u regiji

Piše D  /  02.12.2017., 11:12h

Na Festival, koji će ove godine biti internacionalnog karaktera, dolazi 11 strip autora, a između ostalog i glavni i odgovorni scenarist Zagora Moreno Buratinni. 

Pored njega tu je još 10 strip autora iz Italije, Hrvatske, Srbije i BiH koji bi trebali pokriti većinu strip škola i pravaca, a to su: Walter Venturi, Joevito Nuccio, Branislav Bane Kerac, Darko Perović, Midhat Kapetanović, Boris Talijančić, Stevan Subić, Renato Vladimir - Renky, Enis Čišić i Milorad Vicanović - Maza.

"Očekuje nas veoma bogat program, imat ćemo izložbe, crtanje za publiku oba dana, tribine, burzu stripa i bogate nagradne igra, odnosno dosta toga što dosad nije viđeno na ovim prostorima", kazao je za Pogled.ba Dubravko Šimić, predsjednik udruge MoStrip

Otvorenje Drugog mostarskog strip vikenda je u subotu (9. prosinca) u 12 sati, s tim da će sama prostorija biti otvorena i nešto ranije radi burze stripa koju organizira striparnica Tarantula.

"Udruga je tijekom godine radila nekoliko radionica za djecu i omladinu gdje smo prikupljali najbolje dječje radove koje ćemo objaviti u našem časopisu ‘StripaMo‘ koji će biti objavljen za vrijeme Festivala. Ove godine udruga MoStrip obišla je Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama ‘Los Rosales‘ te Dječji dom ‘Egipatsko selo‘ gdje smo darivali stripove, a održali smo i neke radionice za mlade. Imali smo također radionicu stripa za srednjoškolce u Američkom kutku Mostar koju je vodio Enis Čišić, tako da možemo reći da smo ovu godinu bili dosta aktivni, što će kulminirati s našim Drugim mostarskim strip vikendom", naglasio je Šimić te dodao kako će ‘Los Rosales‘ imati štand na Festivalu gdje će prodavati svoje rukotvorine.

Vlasnik striparnice Tarantula, koja je od petog mjeseca ove godine prešla na novu lokaciju u ulici Kralja Tomislava, Goran Vukoja kaže da Mostarci još uvijek najviše čitaju Bonelli stripove, a mlađi naraštaji najviše DC i Marvel, kao i da je sve više popularna francusko-belgijska škola stripa.

"Osim stripova Tarantula nudi i nešto glazbe - gramofonske ploče i CD-ove, videoigre za PlayStation 3 i PS4, a nedavno smo nabavili i akcijske figure. Dosta se traže i japanske mange te francuski stripovi", kazao je Vukoja te dodao da će brojni stripovi moći nabaviti i na Festivalu po sniženim cijenama na burzi stripa.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 02:47