StoryEditor

Mostar dobiva dijagnostičku opremu za rano otkivanje melanoma

Piše D  /  26.09.2017., 05:09h

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Klinička bolnica Mostar dio su velikog IPA projekta vrijednog  652 427 eura, kroz koji će se održati brojne edukativne radionice i nabaviti dijagnostička oprema za rano otkrivanje melanoma kože i sluznice oka, piše Pogled.ba.

Da je Mostar lider projekta za prevenciju u rano otkrivanje melanoma u BiH kazano je na današnjoj konferenciji projekta MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka koja je održana u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda je kazao kako veoma značajno da se ova konferencija održava u Mostaru, te izrazio nadu kako će se projekt provesti na najbolji mogući način, a time biti i edukatori medicinskih fakulteta u BiH.

„Nadam se da će ovaj projekt polučiti ono što svi od njega očekujemo. Nama je iznimno drago da smo ušli u ove IPA projekte zato što tako držimo renome fakultetu i zato zahvaljujem svim suradnicima ustanovama koje su s nama u ovome projektu. Ono što mi očekujemo od ovoga projekta jeste da naučimo kako treba raditi IPA projekte kako bismo mi bili edukatori institucijama sličnim nama, a mislim prvenstveno na medicinske fakultete unutar naše države“, kazao je Bevanda.

Projekt MElAdetect odobren je u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, a njegov glavni cilj je poboljšanje kvalitete zdravlja i zdravstvenih usluga u polju prevencije i liječenja melanoma u prekograničnom području.

Prodekanica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Katarina Vukojević  ističe kako je mostarski Medicinski fakultet sretan što je prepoznat kao institucija koja može sudjelovati u ovako važnom projektu .

„Projekt će dati veliki značaj razvoju znanosti i kliničke medicine u smislu bolje dijagnostike kod naših pacijenata , jer će se sve struke, medicinari i ne medicinari moći educirati kroz ovaj projekt radionice i  bolje prepoznati na terenu prve znake melanoma. U sklopu ovoga projekta mi ćemo nabaviti dermoskop i fluorescencijski mikroskop, tako da će s ovom opremom cijela regija imati priliku raditi svoje dijagnostičke pretrage u ovome centru“, kazala je Vukojević.

Na Sveučilištu u Mostaru kako je naglasila radi tim od deset ljudi a kako bude projekt napredovao vjeruje da će kroz radionice sudjelovati 100 do 150 ljudi.

Nositelj projekta vrijednog  projekta je 652 427 eura, od čega će EU sufinancirati 554 563 eura je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i JZIJ Opća bolnica "Blažo Orlandić" iz Bara.

Suzana Konjovoda iz Opće bolnice Zadar i Sveučilišta u Zadru ističe kako je cilj ovoga projekta podizanje svijesti u javnosti  o opakim bolestima i poboljša dijagnostika bolesti.

„Rano otkrivanje pogotovo melanoma kože i sluznice oka dovodi do znatno boljih rezultata“, ističe doktorica Konjevoda.

Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Sanja Peričić ističe kako je njezina najveća uloga u ovome projektu da bude tehnička podrška partnerima iz Mostara i Bara, jer kako naglašava imaju ogromno iskustvo po provedbi projekata koji broje više od 100 milijuna eura.

„Uz ovaj projekt odobreno nam je još pet projekata što jamči da smo najbolji  od svih institucija na cijelom prekograničnom području na ovome programu i tako će biti naša uloga da pomažemo svojim partnerima kako bi ostvarili najbolje rezultate“, ustvrdila je Peričić.

Projekt je s provedbom započeo 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. kolovoza 2019. godine, naglasila je voditeljica projekta iz Zadra Jelena Ćosić Dukić . Ona je istaknula kako je iznimno važno za prekograničnu suradnju to što će se uspostaviti mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području radi zajedničke analize postojećeg stanja i strateškog planiranja u budućnosti.

„U planu je izrada akcijskog plana na razdoblje od pet godina koji bi uključivao specifičnosti svake zemlje, ali ipak svi imamo jedan zajednički  problem, a to je dostupnost zdravstvenih usluga pacijentima, stoga smatram da će akcijski plan biti od koristi za sve zemlje“, kazala je Ćosić Dukić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:22