StoryEditor

Mogherini i Hahn: Radimo na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU

Piše D  /  17.04.2018., 05:04h

Europska unija (EU) prepoznaje pozitivne promjene u zemljama zapadnog Balkana, jača svoj angažman u regiji te radi na izradi mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

To su danas izjavili visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nakon što je Europska komisija usvojila Paket proširenja.

Kako je rečeno danas na press-konferenciji u Strasbourgu, Albanija i Makedonija su ostvarile iskorake i napredak te je donesena odluka da se da preporuka Vijeću Europe da otvore pregovore o proširenju s ove dvije države, prenosi Fena.

U Izvještaju europskih zvaničnika stoji i to da sa vlastima na Kosovu rade na ostvarivanju daljnjeg napretka u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Za Srbiju i Kosovo, Hahn i Mogherini su kazali da EU nastavlja pomagati dijalog između Beograda i Prištine, ali da je uvjet normalizacija odnosa između njih.

Hahn je u vezi politike proširenja za Tursku izrazio žaljenje jer Izvještaj pokazuje odstupanje ove države od vladavine prava, na što je Europska komisija ranije upozorila.

Međutim, dodao je da nastavljaju suradnju s Turskom i pozdravljaju napore koje je uložila na zbrinjavanju milijuna sirijskih izbjeglica.

Naglasio je kako je politika proširenja rigidna, ali da funkcionira, istakavši da uvoze stabilnost, a izvoze nestabilnost.

Mogherini je ponovila stav od ranije da je zapadni Balkan bio i da će biti dio budućnosti Europske unije.

- To je naš zajednički interes, a ovo je pravi trenutak da se naprave pravi koraci, uz, naravno, kompromise - dodala je.

Zaključila je da su države odgovorne za realizaciju reformi, ne zato što od njih to traži Bruxelles već njihovi građani.

U tom je kontekstu poručila da očekuju snažno političko liderstvo, a da će EU nastaviti pružati svoju podršku.

Zadnji paket o proširenju usvojen je u prosincu 2016. Ovaj put je Strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije Izvještaja o napretku, u veljači ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku. Inače je Paketom proširenja obuhvaćeno sedam država - BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:41