StoryEditor

Mirela Geko nova predsjednica Vijeća mladih FBiH

Piše D  /  09.12.2017., 02:12h

Na skupštini su također prezentirani dosadašnji rezultati rada Vijeća te predstavljeni novi predsjednik i izaslanici Skupštine, kao i Nadzornog i Upravnog odbora. Bivši predsjednik Vijeća FBiH mladih Mate Lončar naveo je neke od najznačajnijih postignuća i aktivnosti koje su implementirali, a jedna od njih je uspostavljanje krovnih tijela mladih na razini FBiH, piše Fena.

- Danas, nakon dvije godine, imamo uspostavljenu jasnu hijerarhiju od Federacije prema županijama, pa do vijeća mladih na lokalnim razinama, unutar općina i gradova - kazao je. Posebno je istaknuo činjenicu da su uspjeli postaviti temelje na kojima će raditi dalje, odnosno da su osigurali tehnička i materijalna sredstva za funkcioniranje.

o, pojasnio je, podrazumijeva prostorije za rad Vijeća, stvaranje kapaciteta i uspostavljanje koordinacije unutar struktura Vijeća te stvaranje baze podataka svih vijeća mladih. Zaključio je da je ovo Vijeće, kao krovno tijelo mladih u Federaciji BiH, moralo, ali i uspjelo pokazati da postoji mnogo pozitivnih primjera mladih ljudi koji ostaju u BiH, u svom rodnom kraju, te da žele zajedno graditi bolju budućnost za sve.

Nova predsjednica Vijeća mladih FBiH Mirela Geko izdvojila je neke od budućih planova i ciljeva, a to je, prije svega, poštivanje odredbi Zakona o mladima FBiH, počevši od Strategije prema mladima. Izrazila je nadu da će u narednom razdoblju uspjeti uspostaviti novo Županijsko vijeće mladih koje je potrebno, ne samo za unutarnje strukture Vijeća mladih FBiH, već i za mlade ljude koje dolaze iz županija u BiH. Osim toga, navela je da planiraju implementaciju projekta za koju su dobili podršku od Europske komisije u okviru Erasmus+ programa, što je, kako je rekla, veliki uspjeh za projektni tim koji je to radio, jer se ipak radi o mladoj organizaciji. Partneri u tom projektu Vijeća mladih FBiH su Nacionalna vijeća mladih Srbije, Makedonije, Bugarske, Italije, Crne Gore i Turske.

Napomenula je da je od prethodnog rukovodstva Vijeća mladih FBiH naslijedila dobru praksu da se sastanci Upravnog odbora svaki put održavaju u različitim županijama.

- U okviru tih sastanaka uvijek se potrudimo da organiziramo druženje s mladima gdje želimo čuti koji su to njihovi problemi u toj zajednici - kazala je Geko, dodajući da paralelno s tim organiziraju sastanke s predstavnicima vlasti na koje, kao krovno tijelo mladih, pokušavaju izvršiti pritisak kako bi prepoznali probleme mladih u zajednici.

Vijeće mladih FBiH je nevladina organizacija koja legitimno predstavlja i zastupa interese svojih članica/osnivača na svim razinama vlasti. Osim članica/osnivača, Vijeće mladih zastupa interese svih mladih, omladinskih organizacija te organizacija koje rade s mladima na način da se bavi politikama koje se odnose na mlade i utiču na razvoj i dobrobit mladih u FBiH. Ovo Vijeće bavi se provođenjem zajedničkih projekata mladih u FBiH te predstavljanjem pitanja mladih na višoj    , kao i izgradnjom dijaloga sa institucijama vlasti s ciljem poboljšanja mladih. Osim navedenog, Vijeće gradi i partnerstva i saradnju na međunarodnom planu.    

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:29