StoryEditor

Ministarstvo opovrgnulo da je zabranjen upis u škole necijepljenoj djeci

Piše D  /  29.07.2021., 18:05h

Federalno ministarstvo zdravstva opovrgnulo je u ponedjeljak medijske navode da su posebnom naredbom zabranili upis u vrtiće ili škole djeci koja ne bude cijepljena, što je izazvalo veliki broj komentara i negodovanje građana. 

"Federalno ministarstvo zdravstva naredbom nije, niti može zabraniti upis necijepljene djece u predškolske i školske ustanove ili kolektivne smještaje. Ističemo da ova informacija nije točna", navodi se u priopćenju ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Pri tome su pojasnili kako se u medijskome tekstu ne navodi izvor informacije o zabrani upisa djece u škole i vrtiće, niti su činjenice provjerene u federalnom ministarstvu zdravstva.

Navodi se kako se naredbom propisuje obveznu provjera je li dijete cijepljeno ili ne, "a ne zabranu upisa u predškolske i školske ustanove".

"Moguća sankcija za odbijanje obavezne imunizacije je novčana kazna, ali je opći stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor s liječnicima trebaju upoznati sa svim znanstveno dokazanim prednostima i značajem imunizacije", navodi se u priopćenju federalnog ministarstva zdravstva.

Informacija o zabrani upisa necjepljene djece izazvala je brojne reakcije, pogotovo na društvenim mrežama, navode iz ministarstva i dodaju kako su upravo neprovjerene, proizvoljne i znanstveno neutemeljene informacije "jedan od uzroka pada obuhvata djece obaveznom imunizacijom u Federaciji BiH, ali i u pojedinim drugim zemljama Europe".

"Imunizacija nije samo jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u povijesti čovječanstva, nego i ljudsko pravo i jedan od ključnih elemenata u očuvanju zdravlja djece", priopćili su iz ministarstva zdravstva Federacije BiH. 

Istodobno su pozvali roditelje da cijepe svoju djecu upozoravajući da bi u suprotnom slučaju bolesti koje se sprječavaju cijepljenjem izazivaju ozbiljne komplikacije pa čak i smrtne ishode.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:35