StoryEditor

Ministar Bukvarević razgovarao s predstavnicima Hrvatske udruge logoraša

Piše D  /  29.07.2021., 18:14h

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno–oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge logoraša.

Predsjednik Udruge Anđelko Kvesić zahvalio je ministru Bukvareviću, kao prvom ministru koji je pojedinačno razgovarao s logorašima, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno–oslobodilačkog rata.

Kvesić je upoznao ministra s trenutnim stanjem u Udruzi, kao i brojem evidentiranih logoraša, te činjenicom da logoraši kao kategorija proizašla iz rata ne ostvaruju nikakva prava preko državnih institucija.

U razgovoru s ministrom, zamolio je da Federalno ministarstvo i ministar daju podršku u definiranju statusa logoraša u Bosni i Hercegovini te da se uvede neki vid nematerijalne pomoći logorašima, kao stradalnicima rata.

Ministar Bukvarević je naglasio da uvažava i poštuje stradalnike rata, ali kako je pitanje logoraša veoma kompleksno i kako smatra da se kao takvo može rješavati samo na državnom nivou.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno- oslobodilačkog rata, kako se navodi, nema u propisanim zakonskim nadležnostima „pitanja logoraša“, ali logoraši ujedno pripadaju i jednoj od dvije kategorije koje su u nadležnosti Ministarstva (RVI i demobilizirani branitelji), te na taj način ostvaruju jedan vid prava preko ovog organa uprave.

Također, razgovaralo se i o uspostavi reprezentativnosti braniteljskih udruga, odnosno o donošenju Zakona o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja, te poziciji logoraša u Zakonu.

Na kraju sastanka ministar Bukvarević je obećao kako će zahtjev za rješavanje statusa logoraša podržati prilikom razmatranja u nadležnim ministarstvima Bosne i Hercegovine te sugerirao da Federalno ministarstvo pravde definira u čijoj nadležnosti bi bili logoraši na entitetskom nivou, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:13