StoryEditor

Mesić: Meni je čast dobiti priznanje iz Sarajeva jer ja volim Sarajevo, ali moram odbiti

Piše D  /  27.02.2018., 02:02h

"Kada sam saznao proceduru i kako je došlo do toga, odnosno da se priznanje uskraćuje Orhanu Pamuku, a da ga ja dobijem, smatrao sam da je to greška i zato sam odustao", rekao je za N1 Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Mesić je u izjavi za N1 rekao da ga nitko nije službeno niti kontaktirao u vezi s priznanjem.

"Napisao sam pismo gradonačelniku u kojem sam istakao da je meni prije svega bila čast dobiti takvo priznanje Sarajeva. Ja nisam dobio ništa službeno, već sam saznao preko medija."

Mesić je naveo da je upoznat s razlogom uskraćivanja priznanja književniku Orhanu Pamuku.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske je kazao je zahvalan na tome što je njegov rad prepoznat, ali ne može prihvatiti titulu počasnog građanina.

"Nitko me nije kontaktirao. Nisam ni dobio da sam imenovan počasnim građaninom. To sam saznao iz medija. Ne znam što će biti. To je greška koju moramo ispraviti. Ja sam se u pismu zahvalio na tome da se prepoznaju moj rad u vezi s BiH i posebno Sarajeva. U Sarajevo sam dolazio za vrijeme rata kada se mnogi nisu usudili doći. Ali ne mogu prihvatiti da se odbija Pamuka, a da se meni daje ta počast."

Mesić je istaknuo da bi za njega bila velika čast biti počasni građanin Sarajeva, ali u drugačijim okolnostima.

"Ostajemo u istim odnosima, a ja ću se i dalje zalagati za BiH gdje god mogu da se ubrza ulazak u EU jer građani BiH to zaslužuju", kazao je Stjepan Mesić za N1.

Pročitajte još:

Mesić: Ja nisam izdajica, Tuđmanova uloga u BiH je negativna

 

Knezović i Peternel "oprali" Stankovića i Mesića

 

Ustaštvo šteti Hrvatima

 

Dnevnik.ba

 

 

 

 

 

24. travanj 2024 11:48