StoryEditor

Merkel: Vrijedno je boriti se za jaču Europu

Piše D  /  30.07.2021., 03:42h

Govoreći na predizbornom skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u istočnonjemačkom gradu Zingstu, njemačka kancelarka založila se za pojačanu borbu za jedinstvo EU najavivši da će zajedno s novim francuskim predsjednikom toj borbi dati nove impulse. Istaknula je svoju osobnu spremnost raditi na jačanju europske integracije kao sastavni dio svog programa bude li na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u rujnu osvojila i četvrti mandat.

Nazvavši njemačko članstvo u Europskoj uniji jednom od najvažnijih izvora njemačke snage, Merkel je kazala kako su lanjska odluka o Brexitu te potom izbori u Nizozemskoj i Francuskoj, u kojima su proeuropske snage pobijedile populističke kandidate, promijenili njezin ugao gledanja na stvari.  

Posljednjih mjeseci je postalo jasno da Europa predstavlja više od birokracije i gospodarskih pravila, rekla je Angela Merkel na skupu CDU-a u turističkom središtu na Baltičkom moru. Kod mnogih, pa tako i kod mene, nešto se promijenilo kada smo vidjeli da Britanci žele izići, kada smo strepili zbog izbora u Francuskoj i Nizozemskoj, rekla je Merkel.  I zato je uvidjela, kako je rekla, da se za Europu isplati boriti. Ta se borba ne smije prepustiti samo zastupnicima Europskog parlamenta, rekla je njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a.

Ona je istodobno priznala da EU nipošto nije savršena te da je Bruxelles ponekad previše birokratski nastrojen. No shvatili smo zadnjih nekoliko mjeseci da je Europa više od birokratske i gospodarske regulative, da Europa i zajednički život unutar Europske unije ima veze s ratom i mirom, da bi desetljeća mira uspostavljenog nakon 2. svjetskog rata bila potpuno nezamisliva bez Europske unije, istaknula je Merkel čije su riječi dočekane pljeskom.

Mnogi su ljudi u prošlosti uzimali Europsku uniju ‘zdravo za gotovo‘, stvari poput slobode govora, slobode vjere i slobode kretanja", kazala je Merkel koja je odrasla u komunističkoj bivšoj Istočnoj Njemačkoj.  

Toga još uvijek nema u mnogim dijelovima svijeta. I zato je vrijedno boriti se za Europu, istaknula je. Ona je istodobno objasnila kako je boljitak Europske unije i u njemačkom interesu. Ako ojača Europa, ojačat će i Njemačka, zaključila je Merkel koja je posljednjih dana, zajedno s francuskim predsjednikom Macronom, dala impulse za reformu zone eura i za uvođenje zajedničkog ministra financija za ovo monetarno područje.
 
Prve korake u tom smjeru, kako je prije najavljeno, Njemačka i Francuska žele poduzeti zajednički nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj krajem rujna.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:28