StoryEditor

Merkel ustraje na odbijanju gornje granice izbjeglica

Piše D  /  30.07.2021., 03:45h

"Što se gornje granice broja izbjeglica tiče moj stav je i dalje više nego jasan: ja neću prihvatiti gornje granice", rekla je Merkel u intervjuu za televiziju ARD.

Postavljanje granice traži Kršćansko-socijalna unija (CSU) s kojom je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU.

Smanjenjem broja izbjeglica kroz ciljano usmjeravanje i borbu protiv uzroka emigracije može postići više nego pukim uvođenjem gornje granice, rekla je kancelarka.

U svezi s najnovijom potezom Ankare koja je njemačkim zastupnicima zabranila posjet njemačkim vojnicima u vojnoj bazi NATO-a u gradnu Konya, Merkel je zaključila da je situacija "vrlo neugodna".

"Pravo na posjet postoji i ne može biti ničim uvjetovano", rekla je Merkel.

Turska je kritizirala Njemačku da časnicima koje Ankara optužuje za sudjelovanje u pokušaju puča prije godinu dana pruža azil.

"Pravo na posjetu zastupnika Bundestaga njemačkim vojnicima i pitanje azila u Njemačkoj nemaju ama baš nikakve veze jedno s drugim", rekla je Merkel.

Kancelarka se osvrnula i na nerede tijekom nedavnog G20 summita u Hamburgu za što je preuzela zajedničku odgovornost, ali je stala u obranu gradonačelnika.

"Mi smo zajednički donijeli odluku da se summit održi u Hamburgu", rekla je Merkel i podržala socijaldemokratskog gradonačelnika Olafa Scholza od kojeg neki članovi CDU-a traže ostavku zbog eskalacije nasilja u Hamburgu.

Kancelarka je istodobno komentirala napade koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) te posebice vicekancelara i ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji joj je nedavno predbacio da je summit u Hamburgu svjesno iskoristila za "samoinscenaciju" u jeku predizborne kampanje.

"Nisam se naljutila zbog te izjave, ali sam se začudila jer Gabriel je isto tako sudjelovao u organizaciji tog političkog događaja", rekla je Merkel.

Načelno je podržala zahtjev SPD-ova kandidata za kancelara Martina Schulza za više državnih investicija, ali je upozorila da je priprema takvih projekata dugotrajna.

U ispitivanjima javnog mnijenja, deset tjedana uoči parlamentarnih izbora, Unija CDU/CSU vodi uvjerljivo ispred SPD-a.

U prvim komentarima na intervju, njemački mediji konstatiraju nastavak dosadašnje taktike kancelarke: izbjegavanje konfrontacije i ustrajanje na tvrdnji da je dosad pod njezinim vodstvom većini građana Njemačke išlo dobro.

U intervjuu je kancelarka odgovorila da planira voditi zemlju još četiri godine.

"Nitko ne može reći što će život donijeti, no sigurno kanim nastaviti još četiri godine", rekla je na pitanje o zabrinutosti birača može li ona ispuniti viziju Njemačke.

Ranije u nedjelju Martin Schulz je optužio kancelarku da najavljuje „velike projekte“ za Europu, ali ih želi objaviti tek nakon izbora. Također je kazao da on nudi biračima modernu Njemačku u obnovljenoj Europi, a sadašnja vlada obećaje im "status quo i nazadovanje“.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:29