StoryEditor

MEKTIĆ SE VADI: Dodik je priznao genocid u Srebrenici, SDS je stvarao Republiku Srpsku

Piše D  /  16.02.2018., 02:02h

On je ponovo demantirao da je za "Večernji list" rekao da je u Srebrenici počinjen genocid, pokazavši dio prepiske s novinarom tog lista, prenosi Fena.

- Rekao sam zločin, a ne genocid. SDS je pravila Republiku Srpsku, da su je pravili Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nenad Stevandić i ostali s njima, ne bi bila točka od Republike. Dodik je slabio moć RS-a da bi se domogao vlasti, rekao je Mektić i dodao da je Dodik predao i jasenovačku građu Hrvatskoj, a da sad pripadnike SDS-a naziva izdajnicima.

Po pitanju nabavke oružja u MUP-u RS, Mektić je rekao da automatska puška uopće nije za borbu protiv terorizma.

- Mi kad dođemo na vlast, mi nećemo kupovati puške narodu, oni daju milijun na puške, a kompjutera u školama nigdje, na magnetnu rezonancu se čeka devet mjeseci, nema citostatika, ali treba nam puška, puška će nam sve riješiti, kazao je Mektić. Dodao je da vlast RS-a obmanjuje i laže javnost i da se protiv terorizma bori na drugačiji način, a ne puškama.

Što se tiče nabavke radara u RS-u putem javno-privatnog partnerstva, Mektić tvrdi da će Turska dobivati sve podatke o građanima RS-a i njihovom kretanju, ako se radari nabave sistemom javno-privatnog partnerstva.

On je postavio pitanje i što Iranci rade u RS-u? 

- Savjet sigurnosti UN-a je uveo sankcije Iranu, BiH je to podržala, a oni su u Banjaluci dobrodošli. Kome mi to guramo prst u oko? Sve što ne valja cijelom svijetu, sjatilo se kod vlasti u RS-u, rekao je Mektić.

Što se tiče povećanog broja ilegalnih migranata u BiH, Mektić je rekao da oni u BiH ulaze iz Crne Gore i da to postaje sve veći problem.

- Dobro je dok imamo kapacitete da to držimo pod kontrolom, ali kad premaše naše kapacitete za smještaj, predstavljat će problem. Tražim projekte da proširimo kapacitete, izlazimo iz zime i pritisak i dolazak migranata će biti veći, rekao je Mektić.

On je rekao da se ispituju činjenice u vezi s obilježavanjem godišnjice bitke Petog korpusa Armije BiH i da li su djeci davane zolje.

Podsjetimo, nakon sto je Mektić demantirao Večernji list, njihova redakcija objavila je i audiozapis razgovora s Mektićem u kojem se jasno čuje što je on rekao o Srebrenici.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:10