StoryEditor

Mario Karamatić: HNS ima spremna još dva prijedloga Izbornog zakona

Piše D  /  15.02.2018., 01:02h

Mario Karamatić  u intervjuu za Dnevni list govori o aktualnoj problematici izbornog zakonodavstva te navodi kako je irealno očekivati nametanje bilo kakvih rješenja u tom pogledu od strane međunarodne zajednice.

U suprotnom ukoliko bi se to dogodilo, a s obzirom da su takva nametanja do sada uglavnom išla na štetu Hrvata, predstavnici Hrvata u BiH, imaju, naglasio je, mehanizam da takav pokušaj osujete. Kada je riječ o dosadašnjim pregovorima, on je naveo kako ne očekuje ozbiljniji pomak te ističe kako se bošnjačka politika se ne želi odreći luksuza da može određivati tko će predstavljati Hrvate u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Potvrdio je i kako HNS ima spremna još dva prijedloga promjene Izbornog zakona koji rješavaju pitanje izbora u Mostaru, legitimnog predstavljanja u Domu naroda kao i legitimnog člana Predsjedništvo BiH.

Ovaj mjesec rezerviran je za razgovore o promjeni Izbornog zakona, a u koje su uključeni i predstavnici međunarodne zajednice. Kakva su Vam očekivanja od tih pregovora te postoji li bojazan da bi međunarodna zajednica nametala neka rješenja?

– BiH se trenutačno nalazi van fokusa interesa međunarodne zajednice, kojoj su za sada puno veći prioriteti Kosovo, Makedonija i Bliskoistočni ratovi. Imajući to u vidu irealno je očekivati bilo kakav pokušaj nametanja rješenja od MZ. Čak i u slučaju kada bi MZ pokušala nametnuti neko rješenje, a sva njihova dosadašnja “rješenja” su išla isključivo u pravcu dekonstituiranja Hrvata kao političkog čimbenika u BiH, imamo mehanizme da takav pokušaj osujetimo. Naravno, pokušaj međunarodne zajednice da bude svojevrstan most između hrvatskih zahtjeva za jednakopravnost i bošnjačkog pokušaja da zadrži status quo je dobrodošao, ali vrijeme kada je MZ diktirala što i kako je denitivno iza nas.

Da budem jasan do kraja, ne očekujem ozbiljniji pomak u pregovorima oko Izbornog zakona. Hrvati nemaju nikakvog prostora da popuste a bošnjačka politika se ne želi odreći luksuza da može određivati tko će predstavljati Hrvate u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Kakvi su stavovi usvojeni na zadnjoj sjednici Predsjedništva HNSa, a glede osnovnih zahtjeva koji se moraju provesti kroz izmjene Izbornog zakona?

– Na posljednjoj sjednici Predsjedništva HNS-a je jednoglasno usvojen stav kako će sve stranke članice Hrvatskog narodno člana Predsjedništva BiH. Naglašavam kako je ovo jednoglasno podržano, ostaje za vidjeti hoće li kao i nekoliko puta do sada, pojedine stranke koje su u HNS-u zbog par fotelja, ili za šaku eura promijeniti svoj stav.

Što ukoliko razgovori na urode plodom, hoće li HNS slati neki novi prijedlog te jeste li već razgovarali o njegovim detaljima?

– HNS ima spremna još dva prijedloga Izbornog zakona koji rješavaju pitanje izbora u Gradu Mostaru, način popune Doma naroda i izbor legitimnog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Oba prijedloga su u cijelosti sukladni sa presudama Ustavnog suda i Ustavom BiH. Koji od tih prijedloga će ići u proceduru ukoliko ne dođe do dogovora odlučit će Predsjedništvo HNS-a.

U kojoj su fazi aktivnosti koje se odnose na  HNS-ovo Prijedloga zakona o javnom RTV sustavu?

– Prijedlog Zakona o Javnom RTV servisu smo nakratko povukli iz procedure budući su kolege iz Republike Srpske imale nekoliko tehničkih primjedbi na pojedina rješenja. U međuvremenu smo sve te primjedbe ugradili u Zakon i očekujem vrlo skoro da se taj Zakon nađe na dnevnom redu. Budući kolege iz reda bošnjačkog naroda nisu imali primjedbi logično bi bilo zaključiti kako su suglasni sa našim prijedlogom te kako će isti podržati. Jasno, u praksi to ide malo teže, ali u konačnici je ipak njihova odluka. Stvar je prilično jednostavna, ili će svi narodi imati programe na svome jeziku, ili Javni servis neće preživjeti.

Hrvatima odgovara i jedno i drugo. Ukoliko se uspijemo izboriti za kanal u sklopu Javnog RTV servisa koji će emitirati na hrvatskom jeziku, odlično. Ukoliko pak ne uspijemo, to će biti kraj istoga, a kako nismo imali kanal na svome jeziku, gašenje Javnog RTV servisa nas neće pretjerano ražalostiti, piše Dnevni list.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:10