StoryEditor

MANJE BIROKRATSKA VIŠE ZAŠTITNIČKA: Macron i Merkel za reformiranje Europske unije

Piše D  /  29.07.2021., 23:35h

Merkel je nakon sastanka pozvala na, kako je kazala, novu dinamiku u odnosima između Berlina i Pariza, naglasivši da su interesi dvije zemlje blisko povezani, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasila je također kako je Njemačka u načelu spremna razgovarati i o izmjenama ugovora EU ukoliko je to potrebno.

"Bila bih spremna poduzeti takav korak, ali prvo moramo utvrditi šta želimo reformirati. S njemačke točke gledišta, moguće je izmijeniti ugovore EU-a", rekla je Merkel.

Dodala je kako izbor novog francuskog predsjednika predstavlja dobru priliku da se brže postiže napredak i u cijeloj Europi.

"Mi možemo čitavom ovom projektu udahnuti novu dinamiku. Njemačkoj će na duge staze ići dobro toliko dugo dok je Europi dobro. A Europi će biti dobro jedino sa snažnom Francuskom", rekla je Merkel.

Napomenula je na kraju da je veoma važno EU i eurozonu učiniti otpornima na krize.

"Zajedničko je uvjerenje da se sad ne smijemo baviti samo izlaskom Velike Britanije iz Europske unije, nego da prije svega moramo razmisliti na koji način možemo Uniju i prije svega eurozonu produbiti i učiniti otpornijom na krize", kazala je Merkel.

Macron je na konferenciji za medije također pozvao na, kako je rekao, "povjesno reformiranje" Europe, dodajući kako želi "manje birokratsku, a više zaštitničku Europu".

Dodao je također da izmjene ugovora EU-a više neće biti tabu tema za Francusku.

"Prijeko potrebnim i dubokim reformama Europske unije i eurozone potrebno je zajednički pristupiti", rekao je Macron, napominjući na kraju da će biti otvoren, direktan i konstruktivan partner Berlinu.

Inače, posjeta Njemačkoj novog francuskog predsjednika Macrona je njegova prva inozemna posjeta od stupanja na dužnost.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:30