StoryEditor

Majkić: OSA pod stalnom kontrolom SDA

Piše D  /  07.05.2018., 03:05h

"Ova komisija se bavi savjetovanjem predsjedatelja Vijeća ministara i snosi političku odgovornost za rad OSA-e. Evidentno je da predsjedatelj Vijeća ministara ima najšire ovlasti kada je u pitanju nadzor i usmjeravanje rada Agencije. On, između ostalog, pregleda i odobrava sve zahtjeve za pružanje obavještajne pomoći i odobrene zahtjeve prosljeđuje generalnom direktoru OSA-e, što ukazuje da je uključen u konkretne aktivnosti Agencije", tvrdi Majkićeva u kolumni za "Nezavisne novine".

Ona navodi da je danas rad OSA-e u potpunosti u rukama jedne političke stranke (SDA), te da direktor OSA-e i predsjedatelj Vijeća ministara, koji je i predsjedatelj Izvršne obavještajne komisije, dobijaju instrukcije iz istog centra.

"Teško je povjerovati da će zamjenik predsjeatelja iz reda srpskog naroda (Mirko Šarović) učiniti išta što bi ovakvo stanje promijenilo s obzirom na bliske odnose sa SDA, posebno u oblasti obavještajno-sigurnosnih poslova", ocijenila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je nezadovoljna načinom na koji funkcionira OSA.

"Neki od predstavnika institucija BiH tvrde da je problem OSA-e u tome što nema odgovarajuće komunikacije među prvim ljudima Agencije. Međutim, to je samo vrh ledenog brijega. Ako se ima u vidu ogromno nepovjerenje koje postoji između tri naroda u BiH, ovakav način rada OSA-e izaziva zabrinutost i ogorčenje kod dva od tri konstitutivna naroda", poručila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, kada se tome doda da je Vijeće ministara u ovom mandatu steklo dodatnu količinu unutarnje političke moći, kao i to da je u potpunosti poremećena funkcija principa o podjeli vlasti i njenoj međusobnoj kontroli, onda je jasno da alarm odavno zvoni na uzbunu.

Ona je dodala da mnogi smatraju da SDA i SDS-u ovakvo stanje odgovara jer je godina izbora i dobro je znati što rade politički protivnici, ali, ipak sve veći broj građana, političkih protivnika "dvojca" SDA-SDS, otvoreno sumnja da se pod motom ugrožavanja nacionalne sigurnosti vrše nezakonite mjere "nadzora" nad njima.

"Pravo pitanje je kuda nas sve ovo vodi? Republika Srpska mora dati odgovor prije nego što bude kasno", zaključila je Majkićeva.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:53