StoryEditor

Magazinović: HDZ-ov prijedlog je već pao, većina stranaka ne želi promjene Izbornog zakona

Piše D  /  15.01.2018., 04:01h

- Čim se desi sjednica bit će to i zvanično. To je jasno i ljudima iz HDZ-a za koje smatram da su predložili ovaj zakon, ne da bi bio usvojen, nego da bi kreirali temu u javnosti. Da im je stalo da zakon bude usvojen, ne bi ga predložili po hitnom postupku, nego bi razgovarali s ljudima iz drugih klubova - smatra Magazinović, prenosi Fena.

Kaže kako je njegova procjena da ne postoji većina unutar Zastupničkog doma ni za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su predložili zastupnici SDA.

- U nekim segmentima je on prihvatljiv nama u SDP-u, a postoje i stvari koje nama nisu prihvatljive, posebno koje se tiču Grada Mostara. Za nas je mnogo važnije što o tome misli naša gradska organizacija u Mostaru, nego što o tome mislimo mi zastupnici koji ne dolazimo iz tog grada - naveo je Magazinović.

Na sjednici ćemo, kaže on, obrazložiti sve, „je li taj zakon ima svoju perspektivu, da li se on eventualno može mijenjati u narednom periodu, vidjet ćemo kroz sjednicu kluba i raspravu u parlamentu“.

- Kad bi bilo uzmi ili ostavi, moja je pretpostavka da bi on prošao isto kako će proći i HDZ-ov prijedlog - smatra Magazinović.

On kaže da su u tijeku pregovori koje, na neki način, moderiraju predstavnici međunarodne zajednice.

- Ali i tu ne vidim neku veliku mogućnost da se ovaj problem riješi, jer nisam siguran u iskrene namjere jednog broja igrača da uopće žele da se zakon promijeni. Smatram da je cilj većeg broja političkih stranaka da se ne promijeni Izborni zakon BiH, da se tako uđe u izbornu kampanju, da se održe izbori, a da onda Centralna izborna komisija donosi odluke i moderira, odnosno usmjerava rezultate izbora - navodi Magazinović.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:37