StoryEditor

Maduro: Vojska na ulici s prvim glasom pijetla

Piše D  /  29.07.2021., 20:28h

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro objavio je kako će vojska od ranog jutra biti raspoređena u zemlji, dva dana uoči najavljenih novih prosvjeda opozicije.

Predsjednik je ovo najavio u nedjelju večer u televizijskom obraćanju, navodeći kako će od prvog glasa pijetla nacionalna vojska biti na ulicama.

Državna televizija VTV pokazala kako vojnici defiliraju pored ministra obrane Vladimira Padrina u Karakasu, ali danas nisu viđene vojne ophodnje u glavnom gradu Venezuele.

"Počinjemo nedjelju s mnogo žustrosti, s mnogo borbenog duha u očekivanju 19. travnja", rekao je ministar na televiziji.

U srijedu, 19. travnja, obilježava se godišnjica revolucije iz 1810. koja je dovela do neovisnosti zemlje, a za isti dan je opozicija najavila organizaciju velikih prosvjeda.

Ministar je rekao da nedjelja počinje s "mnogo žestine, mnogo borbenog duha u susret 19. travnju" i dodao kako će se založiti za "čast bolivarske milicije" ali da je to "poziv na mir, razumijevanje" i da "ne žele konfrontaciju".

Opozicija je najavila kako će na prosvjedima nazvanim "majka svih prosvjeda", tražiti prijevremene izbore. Vlada je za isti dan pozvala da se sprovede marš marševa, što izaziva strah o mogućim novim sukobima.

Od početka travnja širom zemlje organiziran je val prosvjeda protiv "čavista" po imenu bivšeg predsjednika Uga Chaveza, na vlasti od 1999. do 2013. koje su obilježene sukobima s policijom. Pet prosvjednika je poginulo, a stotine je povrijeđeno ili uhićeno tijekom prosvjeda, prenosi B92.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:48