StoryEditor

Luka Modrić igrao za Zrinjski i Inter; Bogdan i Deverić: "Bio je najbolji"

Piše D  /  15.11.2017., 12:11h

Luka Modrić svakim danom sve više oduševljava nogometni svijet. Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije odveo je kockaste na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, ali i u izboru novinara 37 svjetskih izdanja Goala proglašen trećim najboljim igračem svijeta . Glavne su uloge ponijeli Cristiano Ronaldo i Gianluigi Buffon , a Luka se na trećem mjestu smjestio ispred velikog Lionela Messija.

U priči o nastajanju Luke Modrića neke od najvažnijih uloga imali su njegov ‘nogometni otac‘ pokojni Tomislav Bašić, kao i prvi seniorski treneri Luke Modrića Stjepan Deverić i Srećko Bogdan, piše Goal.com.

"Luku Modrića sam trenirao još u juniorima Dinama i moja je želja bila da dođe kod mene i uZrinjski . Meni je tada igrao centralnog veznog, a oduvijek je pokazivao kreativnost, pa i imao jedan urođeni dar. Uvijek bi pronašao načina kako da se nametne u igri. Naravno da je tada bio vrlo mlad, ali tehnički savršen. Njemu nisu smetali teški tereni, uvijek se sve vrtjelo oko njega. Malo je igrača bilo koji su imali tu sposobnost, nametnuti se na takav način i kreirati igru svoje momčadi" rekao je Stjepan Deverić koji ga je vodio u Zrinjskom, pa dodao:

"Nije nam bilo lago dovesti Luku u Zrinjski. Tada nije bilo takvih posudbih mladih igrača u susjedne države, a Zrinjski je u to vrijeme bio tek u fazi nekakvog formiranja. Srećom,predsjednik Džidić je napravio velik posao, pa smo uspjeli Luku dovesti u Mostar. Tada smo imali prilično limitiranu momčad, znali smo da nas čeka borba za ostanak. A Luka nam je donio ono ‘nešto više‘, on od nas napravio sjajnu momčad."

Deverić je u dahu nastavio:
"Rijetko se viđa igrač koji ima takvu sposobnost da se već s 18 godina može nametnuti kao lider momčadi, barem u nogometnom smislu. Njega su puno stariji suigrači strašno poštovali, svi su osjetili kako je Luka taj. Bio je prisutan u svim dijelovima terena, fizički uvijek dobro pripremljen. Istina, puno je od tada napredovao u fizičkom smislu, dosta i očvrsnuo u toj BiH ligi. Često vidim da mnogi o tadašnjoj BiH ligi govore kako je tamo ‘bilo umijeće preživjeti‘, ali nije to baš bilo tako. OK, igralo se čvršće, teže se dobivali kartoni, ali nije to bilo nešto prestrašno."

Što vas je najviše fasciniralo kod Luke ?
"Kod Luke bih izdvojio njegov odnos prema radu, to se stvarno rijetko viđa. On je uvijek živio sportski, bio pravi primjer profesionalca, ali i bio prilično povučen dečko. Nametao bi se samo na terenu, u drugim biste ga situacijama jedva primijetili. Ničime se nije isticao u našem kolektivu, sve dok ne bi izašao na teren."

I za kraj:
Luka je pravi primjer koliko su čudni i različiti nogometni putevi. Teško je za njega u bilo kojem trenutku bilo reći ‘e, taj će dečko biti čudo‘. Na takve stvari utječe i puno vanjskih faktora. On je od samih početaka živio sportski, znao svoj cilj. I što je najvažnije nogometno je odrastao bez ozljeda. Nitko sada ne može reći ‘znao sam da će Luka za pet godina biti najbolji na svijetu‘, baš nitko. OK, vidjelo se da dečko zna, pa i da će biti igrač. Ali, tu je i karakter. Netko se zadovolji čim ode u inozemstvo, netko čim dođe u neki jači klub ili pak zaradi novac. A samo najbolji opstaju do najvećih razina, to je pokazao i Luka" završio jeStjepan Deverić .

luka modric - zrinjski - 2003

GFX Modric zrinjski

Luka Modrić nakon jedne sezone u Zrinjskom završio je u zaprešićkom Interu, u "rukama" iskusnog stratega Srećka Bogdana ...
"Čim je Luka Modrić došao u Inter, rekao sam mu kao i drugim mladićima (Ćorluka, Čale...)kako neće igrati kod mene jer su stigli iz Dinama , već sami moraju zaslužiti svoju minutažu. Neka se nametnu i izbore za mjesto u momčadi. I ako im to uspije s 18 godina, bit će dobri igrači. Luka Modrić je prvi, već nakon samo mjesec dana izborio poziciju u početnom sastavu" poručio je Bogdan , pa nastavio:

"Tada sam mu rekao samo da se ne boji. Kao trener sam stajao iza njega, nije mi bilo važno hoće li tri-četiri utakmice igrati dobro ili loše. Samo sam želio vidjet borbu i htijenje, a to kod njega nikada nije bilo upitno. Luka je takav igrač, ako on nije na svojoj razini, svi su njegovi suigrači za nijansu slabiji. Kod mene je igrao polušpicu , redovito bio u suparničkom kaznenom prostoru."

Zanimljivo je i kako se Modrić probio u početni sastav Intera:
"Njemu se zapravo slučajno tako rano otvorila pozicija u prvom sastavu. Tomislav Dujmovićje tih dana dao klub na Arbitražu, Tomislav Gondžić bio ozlijeđen, pa nisam imao koga staviti na ofenzivnog veznog. Sjećam se, to je bila neka prijateljska utakmica u Murskoj Soboti , pa je Luka slučajno ušao u prvi sastav. I bio je odličan. Vidjelo se kako ima kvailtetan pas, odličan dribling, bio je borac i uvijek rastrčan. Njegove mane? Tada je štekao u duelu, ali opet, bio je dovoljno vižljast kako bi ih izbjegavao."

Što ste znali o njemu prije dolaska u Inter ?
"Iskreno, nisam ga previše pratio u Zrinjskom , niti točno znao kakav je igrač. Čuo sam priče da je dominirao u BIH ligi, a čim s 18 godina prođete takav nivo morate imati kvalitetu. Luka Modrić je uvijek stavljao kolektiv na prvo mjesto, uvijek je bio u službi cijele momčadi. I siguran sam, da je ostao kod nas i proljetni dio sezone Inter bi bio prvak Hrvatske. Tu za mene nema nikakve dvojbe. Naš je dogovor s Dinamom bio da ostane kod nas cijelu sezonu, ali su ga u Maksimiru povukli na zimu. Stvarno šteta."

Na kojoj ga bi poziciji najviše volite vidjeti?
Luka može igrati i defanzivnog i ofenzivnog veznog, ali ja ga nikada nisam koristio na zadnjem veznom. Htio sam ga bliže suparničkom golu. On je uvijek bio omiljen u svlačionici, bio je pošten i predan radu, suigrači su to uvijek cijenili. A na terenu bi redovito bio najbolji."

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:13