StoryEditor

Luda završnica u Italiji. Četiri kluba u borbi za Ligu prvaka, četiri za ostanak

Piše D  /  26.05.2019., 12:05h

Pred nama je nevjerojatni četveroboj za Ligu prvaka, ali i sraz četiriju klubova za ostanak. Posljednje kolo otvaraju Torino i Lazio u 15 sati, slijede Sampdorija i Juve u 18 sati, a onda je u terminu od 20:30 na rasporedu čak šest susreta, kada će padati i najveće odluke.

Atalanta i Inter drže treće i četvrto mjesto uoči posljednjeg kola s po 66 bodova. Slijedi Milan s bodom manje, a tu je i Roma s tri boda minusa. Klub iz Bergama dočekuje Sassuolo, i to na njegovom stadionu jer se Atalantin renovira i priprema za Ligu prvaka.

 

"Nema govora o opuštanju. Želimo osvojiti 10. mjesto i jamčim da ćemo igrati maksimalno protiv Atalante", najavljuje trener Sassuola De Zerbi, koji je nedavno remijem bez golova praktički izbacio Romu iz igre, a na Apeninima mladog 39-godišnjeg stratega hvale i zovu "talijanski Guardiola".


 
Inter, koji je doživio težak poraz kod Napolija (4:1), na Meazzi čeka Empoli, kojem gori u borbi za ostanak pa nas u Milanu čeka dvoboj za preživljavanje.

"Nemamo nikakav strah. Idemo po pobjedu protiv Intera i to je jedino o čemu razmišljamo", jasan je najbolji igrač Empolija Capuano.

Milan ide na noge SPAL-u, a pobjedom bi, uz kiks Atalante ili Intera, poslije pet godina čekanja stigao do Lige prvaka. Rossoneri su pobijedili u tri posljednje utakmice i nadaju se da bi im Sassuolo ili Empoli mogli donijeti veliko slavlje.

"Igramo protiv velikog kluba kao što je Milan. Ipak, želimo dobrim rezultatom završiti sjajnu sezonu i idemo se nadigravati. Njima je potrebna pobjeda, ali je želimo i mi", naglašava veznjak SPAL-a Murgia.

Na kraju ostaje Roma, kojoj treba pravo čudo za Ligu prvaka. Rimljani dočekuju Parmu i u slučaju pobjede potrebni su joj i porazi Atalante i Intera te remi ili poraz Milana.

KALKULACIJE - Atalanta 66, Inter 66, Milan 65, Roma 63

Atalanta - Inter 66/67 bodova: Atalanta ide u Ligu prvaka zbog boljeg međusobnog omjera

Atalanta - Milan 66 bodova: Milan ide u Ligu prvaka zbog boljeg međusobnog omjera

Atalanta - Roma 66 bodova: Atalanta ide u Ligu prvaka zbog bolje gol-razlike (+29 - +17) jer su dva njihova meča završila 3:3

Atalanta - Inter - Milan 66 bodova: Inter i Atalanta su u trokutu bolji i idu u Ligu prvaka

Atalanta - Inter - Roma 66 bodova: Atalanta i Roma idu u Ligu prvaka jer su najbolji u trokutu

Atalanta - Milan - Roma 66 bodova: Milan ide u Ligu prvaka jer je najbolji u trokutu

Atalanta - Inter - Roma - Milan 66 bodova: Inter i Milan idu u Ligu prvaka zbog najboljeg omjera

Inter - Milan - Roma 66 bodova: Inter kao četvrti ide u Ligu prvaka uz Atalantu ako osvoji bod ili pobijedi

Inter - Milan 66 bodova: Inter ide u Ligu prvaka jer je bolji od Milana u međusobnim dvobojima

Inter - Roma 66 bodova: Inter ide zbog bolje gol-razlike (+6 u odnosu na Rimljane), a dva njihova meča završila su remijima 1:1, 2:2

Jednako uzbudljiva borba vodit će se u nedjelju navečer za ostanak u Serie A. Chievo i Frosinone već su ispali, a treće mjesto koje vodi u Serie B trenutačno drži Genoa.

Klub iz Ligurije ima 37 bodova, slijedi Empoli s 38, pa Udinese s 40 i na kraju Fiorentina također s 40 bodova.

Genoa gostuje kod Fiorentine i ako pobijedi u gradu Leonarda da Vincija izjednačit će se s Violom i biti od nje međusobno bolja, čime će osigurati ostanak. U tom slučaju bi Fiorentina, koja je 15 vezanih mečeva bez pobjede, ovisila o Empoliju. Ako njeni susjedi iz Toskane eventualno budu slavili protiv Intera, dogodit će se nešto neočekivano - momčad iz Firence završit će u drugoj ligi. 

Igor Tudor i Udinese su sigurni, čak i ako na kraju budu imali 40 bodova, kao Fiorentina i Genoa (uz eventualnu pobjedu Empolija na Meazzi). Hrvatski trener ima najbolji omjer i gol-razliku pa ispadanje ne može ni u kojem slučaju doći u pitanje.

Empoli - Genoa 38 bodova: Empoli ispada jer je oba puta izgubio od Genoe 2:1 i 1:3

Genoa - Fiorentina 40 bodova: Ispada Fiorentina zbog lošijeg međusobnog omjera 0:0 i poraz u posljednjem kolu

Udinese - Fiorentina - Genoa 40 bodova: Udinese je siguran, a u tom slučaju Genoa bi morala slaviti u Firenci s dva gola razlike

Puno kalkulacija, brojna uzbuđenja i više mogućih scenarija jamči povijesnu nedjelju u talijanskom nogometu. Dva kluba će slaviti ulazak u Ligu prvaka, druga dva će se morati zadovoljiti Europa ligom, dok Empoli i Genoa mogu na kraju povući Fiorentinu u drugu ligu nakon čak 14 godina.

Da ponovimo, Fiorentina nije slavila u posljednjih 15 utakmica, Genoa ne zna za pobjedu u posljednjih devet dvoboja, ali je zato Empoli u naletu s tri vezane pobjede i vjerojatno će o rezultatu protiv Intera puno toga ovisiti u borbi za LP i ostanak u Serie A, Index.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:41