StoryEditor

Ljubuški u tišini: Molitva i svijeće za generala Praljka

Piše D  /  29.11.2017., 09:11h

Na paljenju svijeća okupilo se mnoštvo Ljubušaka koji su na miran i dostojanstven način pokazali da ih je haška presuda s tragičnim ishodom ujedinila i da se ne slažu s povijesnom nepravdom koja je nanesena svim Hrvatima, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire, piše Jabuka.tv.

Svijeće su položili čelnici Ljubuškoga općinski načelnik Nevenko Barbarić, ministar financija ŽZH Toni Kraljević i Zdravko Boras, ministar MUP-a ŽZH.

Paljenje svijeća organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a u počast tragično preminulom generalu Praljku i ostalim nepravedno osuđenim čelnicima HZHB.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu pod predsjedanjem Carmela Agiusa izreklo je u srijedu drugostupanjsku i konačnu presudu o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjedavajućega Carmela Agiusa, Žalbeno vijeće činili su i suci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto.

U prvom dijelu suđenja šestorci, prije nego što je general Slobodan Praljak ispio otrov, potvrđene su zatvorske kazne Jadranku Prliću (25 godina), Bruni Stojiću (20 godina) i Slobodanu Praljku (20 godina) te su odbačene žalbe vezane uz sudjelovanje Hrvatske u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH.

U nastavku suđenja nakon 14 sati potvrđena je i kazna od 16 godina zatvora Valentinu Ćoriću.  Milivoju Petkoviću potvrđena je kazna od 20 godina zatvora, kao i Berislavu Pušiću  kazna od 10 godina zatvora. Pušić, koji je zbog zdravstvenoga stanja na slobodi zadnje tri godine, što prije se mora vratiti u Haag.

Tako je završeno izricanje presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u sjeni tragedije generala Praljka, koji je ispio otrov od kojega je oko 14 sati preminuo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:25