StoryEditor

Ljubuški: Novčane potpore trebaju dobiti studenti slabijega imovinskog stanja

Piše D  /  30.07.2021., 03:51h

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na dnevnom redu bio je nacrt odluke o novčanoj potpori studentima općine Ljubuški u akademskoj 2017./2018. godini, piše Večernji list BiH.

Prema riječima općinskoga načelnika Nevenka Barbarića, a s tim su se složili svi vijećnici, cilj je da ovogodišnje novčano podupiranje i pomaganje studenata bude socijalnog karaktera, odnosno da će naglasak biti na tome da potporu dobiju studenti koji dolaze iz obitelji koje teškom mukom sastavljaju kraj s krajem.

Socijalni status

No, to nije jedini uvjet, a oni su sljedeći: da budu redoviti studenti državnih sveučilišta, da imaju stalno prebivalište na području općine Ljubuški, da nisu ponavljali ni jednu godinu, da su slabijeg imovnog stanja, da su iz obitelji koje su korisnici socijalne pomoći i da nisu stariji od 26 godina. Međutim, postavlja se pitanje hoće li biti zlouporaba, hoće li se pribaviti isprave koje nisu vjerodostojne i točne, odnosno kako će studenti dokazati da su slabijeg imovnog stanja.

- Danas možete donijeti svakakav “papir”, svakakvu potvrdu možete dobiti. Znam da se znalo zloputrebljavati tko je stvarno u socijalnoj potrebi, a tko nije. Ne mislim samo na ovaj natječaj za studente, vidio sam neki drugi natječaj gdje čovjek koji ima kuću od 500 tisuća maraka, donosi potvrdu da u svome posjedu nema nikako kuće. Treba dobro pripaziti jer ovdje će glavno biti kako će se dobivati socijalni status, kaže Dobroslav Bukmir, vijećnik ljubuškoga Općinskoga vijeća iz reda HDZ-a 1990.

- Znam da nikad nije jednostavno donijeti ovakvu odluku i na osnovu čega će se voditi, i znam da ima lažiranja dokumenata i svega, ali ako već ima odluka je li moguće da se proširi u toj mjeri da se uključi sve, čak i način dokazivanja slabijeg imovinskog stanja - predlaže neovisna vijećnica Marija Herceg.

Novčane potpore

Ivica Boras, šef ljubuške općinske službe društvenih djelatnosti, kaže da će postupak dodjele novčanih potpora provesti povjerenstvo koje će raspisati natječaj, a u natječaju će stajati kako doći do provjere da je student slabijeg imovnog stanja.

- Student može donijeti potvrdu iz porezne uprave, iz mirovinskog zavoda, iz centra za socijalni rad i iz službe za branitelje. Znači te četiri potvrde bi trebalo donijeti za oba ili jednog roditelja, a povjerenstvo će lako provjeriti je li potvrda lažirana ili nije, samo treba malo više volje i rada, kaže Ivica Boras.

Usvijen je zaključak da se do sljedeće sjednice Općinskoga vijeća, nacrt odluke pripremi kao prijedlog, a za novčane potpore ljubuškim studentima ove godine će se iz općinskog proračuna izdvojiti 50.000 konvertibilnih maraka, piše Večernji list.

Dnevnik.ba

 

 

19. travanj 2024 17:53