StoryEditor

Ljubić: Bez Izbornog zakona ulazimo u institucionalnu, političku i sigurnosnu krizu

Piše D  /  09.04.2018., 10:04h

Napominjući da taj prijedlog u suštini traži izmjene ustava Federacije BiH (FBiH) i BiH, te da odluka Ustavnog suda BiH, po njegovoj apelaciji (o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH) traži da se uskladi Izborni zakon s Ustavom BiH, Ljubić je rekao da uopće nema smisla izjašnjavati se o detaljima tog prijedloga.

"Sigurno je da će se odbiti razgovor o takvom prijedlogu. Treba ići k prijedlozima koji će označiti implementaciju odluke Ustavnog suda BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica u tom smislu pokuša biti medijator. Јoš ima vremena, ako ima volje, a ako je nema, onda vrijeme nije nikakav faktor", napomenuo je Ljubić.

Na pitanje - što ako se u narednih 20 dana ne postigne dogovor i Izborni zakon izmijeni do raspisivanja izbora u svibnju, Ljubić je rekao da BiH sigurno ulazi u institucionalnu krizu, jer neće biti moguće uspostaviti vlast na razinama FBiH i BiH.

"Neće se moći formirati Parlamentarna skupština. Dakle, BiH ulazi u duboku institucionalnu, ustavnu, a bojim se i sigurnosnu krizu", rekao je Ljubić za "Euroblic".

On je ocijenio da je ovo sada pitanje za EU i jamce Daytonskog sporazuma i njegove potpisnice, konkretno za Srbiju i Hrvatsku, koje su uz BiH najviše zainteresirane da se osigura stabilnost u regiji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:20