StoryEditor

Lijekovi lani u BiH ubili 5 osoba, dvoje ostali invalidi

Piše D  /  26.05.2019., 11:05h

Tako se navodi da je negativne indikacije imalo 369 osoba – pet ih je umrlo, a u dva slučaja registriran je i teški invaliditet, piše Avaz. Šokantna je informacija da je broj neželjenih djelovanja lijekova za 30 posto veći nego 2017. godine, kada su zaprimili 283 žalbe.

Kada se u obzir uzme podatak da građani BiH godišnje potroše više od pola milijarde maraka na lijekove, ove informacije još su više zabrinjavajuće.

- Agencija je zaprimila prijave u kojima se dogodio invaliditet ili smrt pacijenta, ali ne mora nužno značiti da je korištenje lijeka povezano s takvim ishodom. Ali, takva su stanja nastupila za vrijeme istodobne primjene – kazala je za Avaz Tijana Spasojević-Došen iz Agencije.

Najviše prijava stiglo je zbog korištenja citostatika, lijekova za živčani sustav, kardiovaskularne bolesti i probavni sustav, te lijekova za urogenitalni i koštano-mišićni sustav.

Građani su imali promjene na koži, poremećaje u radu probavnog i imunološkog sustava. Zabilježeni su slučajevi glavobolje, krvarenja, mučnine i prolijeva.

- Registrirana su 44 slučaja poremećaja kože i potkožnog tkiva, 34 probavnog, a 27 imunološkog sustava. Bilo je 19 infekcija i poremećaja živčanog sustava, a 16 prijava s nuspojavama na kapi i masti za oko. Srčane poremećaje prijavilo je šest osoba, dišnog sustava 14, a četiri su imale probleme u radu bubrega i mokraćnih kanala, dvoje jetre i žuči - istaknuto je u izvješću.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:17