StoryEditor

Larisa Cerić i Damir Džumhur najbolji sportaši BiH u 2017. godini

Piše D  /  12.12.2017., 10:12h

Najbolji bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić izabrani su za najbolje sportaše Bosne i Hercegovine za 2017. godinu

Svečana manifestacija proglašenja najboljih sportaša i sportskih radnika održana je večeras u glavnom gradu BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radiotelevizije BiH.

Džumhur je u godini na izmaku osvojio dva ATP naslova iz serije 250 i to u St. Peterburgu i Moskvi, te sezonu završio na 30. mjestu ATP rang liste. U konkurenciji osim Džumhura su bili nogometaš Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba ‘Nippon‘ iz Sarajeva i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Varašvi, te postala vicešampionka svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Među tri nabolje našle su se još Aleksandra Samardžić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam).

Te odluke jednoglasno je donio stručni žiri kojim je predsjedavala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović a dodijeljene su nagrade još u deset kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea. Nagrada za najboljeg trenera je otišla u ruke Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH, nagrade za najperspektivniju sportašicu i najperspektivnijeg sportaša pripale su reprezentativki BiH u taekwondou Katarini Kraišnik i karatisti Munibu Dedoviću.

Nagrada za razvoj sporta pripala je USD Bosna, koja ove godine slavi 70. godina postojanja. Stručni žiri je nagradu za fair-play dodijelio nogometnom treneru Slavenu Musi.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena koja je od ove godine članica "Kuće slavnih", Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u europskim okvirima, te Milanku Mučibabiću višestrukom šampionu i čovjeku koji je cijeli život uz džudo.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Nagrada za najboljeg sportaša u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, kapetanu Košarkaškog kluba invalida ‘Vrbas‘.

Srca čitatelja "Nezavisnih novina" ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić.

Izbor najboljeg sportaša 2017. godine održan je u Sarajevu pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na čelu sa predsjedavajućim Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH te podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:44