StoryEditor

Kurdi: Idemo u savez s Assadom, SAD nam je zabio nož u leđa

Piše D  /  14.10.2019., 10:10h

Kurdske snage u Siriji ušle su u dogovor s vladom Bashara al-Assada te su područje uzduž granice predali sirijskoj vojsci u posljednjem pokušaju da zaustave turske napade, prenosi Independent. 

Kurdske ‘Sirijske demokratske snage‘, jedan od ključnih saveznika zapada u borbi protiv ISIL-a, objavila je da će duž granice s Turskom postaviti vojsku kako bi ‘odvratile ovu agresiju i oslobodile područja na koje je ušla turska vojska i njeni plaćenici‘.

Dogovor s Assadom postignut je nakon višednevne turske ofenzive u kojoj je dosad poginulo više od 60 civila te koja je raširila strah od etničkog čišćenja, piše 24sata.hr.

Turske snage potpomognute sirijskim pobunjenicima uz granicu su zauzele dva grada. General Mazloum Kobani Abdi akciju je opisao kao ‘egzistencijalnu prijetnju‘ za opstanak sirijskih Kurda.  

Njihovim sporazumom s Assadom najvjerojatnije je gotov višegodišnji eksperiment kurdske autonomije u Siriji, piše Independent. 

Turska je dugo planirala i priželjkivala napad na kurdske snage koje smatra terorističkom organizacijom, unatoč njihovoj ključnoj ulozi u borbi protiv ISIL-a. Ankara objašnjava da su u napad krenuli kako bi osigurali ‘sigurno zonu‘ duž granice sa Sirijom. 

Činjenica je pak da su Kurdi bili ključan saveznik SAD-a, a prisutnost američkih snaga u Siriji bila je smetnja turskom planu. Zato je i Kurde, ali i zapadni svijet šokirala vijest da Donald Trump neće stajati na putu turskoj ofenzivi. 

Kurdi su taj potez SAD-a ocijenili kao ‘zabijanje noža u leđa‘. 

Kurdi su sad pak u savez sa Sirijom ušli uz ogroman rizik. Oni su u toj zemlji, naime, desetljećima trpjeli represiju i diskriminaciju. Građanski rat u Siriji dao im je priliku da se izbore za određene slobode, a taj bi napredak sada mogao biti poništen. 

Donald Trump je svojom politikom prema Siriji, Kurdima i Turskoj, smatraju brojni stručnjaci, omogućio rast ruskog utjecaja ne samo na području Sirije, već i na Tursku koja je članica NATO-a, a čiju ofenzivu sad osuđuju ostale članice NATO-a. 

U isto vrijeme, turske napade za bijeg na slobodu iskoristili su neki članovi ISIL-a, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:03