StoryEditor

Koncern Agram pod velom tajnosti od Agrokora preuzeo Agrolagunu

Piše D  /  29.07.2021., 20:46h

Kriza u Agrokoru zabrinjava i Istru. Najveća poljoprivredna tvrtka na poluotoku - porečka Agrolaguna, promijenila je vlasnika. Gotovo pod velom tajnosti 51 posto dionica preuzeo je koncern Agram, dok Agrokor sada raspolaže samo trećinom dionica.

Osim temperaturnih minusa i straha od mraza koji bi mogao biti poguban za mladice vinove loze, Marcela Jehnića iz Poreštine zabrinjava i situacija s Agrolagunom. Više od pola godine čeka ostatak novca za otkup grožđa. Prvi put u 10-ak godina koliko surađuju.

Jehnić je Agrolaguni prodavao između šest i 10 tona grožđa. Mnogo je takvih kooperanata. A s obzirom na to da Agrolaguna obrađuje 1200 hektara, trenutačna situacija zabrinjava i porečku oporbu, i to ponajprije zbog mogućeg gubitka istarske i porečke tradicije, ali i radnih mjesta. Prozivaju i IDS.

IDS-ovci su u samoj Agrolaguni , Veljko Ostojić visokopozicionirani, Jakovčić unutra u tim procesima i čini mi se da rade nešto mimo javnosti, smatra Stevo Žufić iz koalicije Zajedno možemo više.

Optužbe su smiješne, a ništa nije sporno - prema europarlamentarcu Ivanu Jakovčiću, kojega porečka oporba naziva desnom rukom Todorića u Istri. Nema problema, svi zaposleni mogu biti mirni, Veljko i vlasnici će raditi najbolje da nastave put najbolje poljoprivredne kompanije u Istri, kaže.

Uvjeti pod kojima je Agram koncern preuzeo Agrolagunu preko tzv. repo ugovora, ostavivši Agrokoru samo 32,4 posto dionica, i dalje u javnosti izazivaju sumnje. Iz Uprave Agrolagune uputili su našu ekipu na vlasnika jer uprava je tu da vode firmu a o budućnosti radnika i preuzimanju Agolagune može govoriti  novi vlasnik. No, oni na upite šute, barem zasad.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 22:19