StoryEditor

Konaković: Amandmani na Ustav pretpostavka za regularno funkcioniranje sustava

Piše D  /  30.07.2021., 03:42h

Na javnoj debati o reformama Ustava koje su za predstavnike međunarodne zajednice, Kantona Sarajevo i nevladinog sektora danas u Sarajevu organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI), ocijenio je da zbog proračuna kojima raspolažu općine, svi zajedno mogu ponuditi mnogo bolji model i funkcioniranje sustava te da je usvajanje amandmana pravna pretpostavka za donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i komunalnim djelatnostima.

- Vodovod se ne može podijeliti na devet dijelova, kao ni tramvajske tračnice, i zbog toga ćemo napraviti holding koji bi zajedno upravljao i kontrolirao sustav - rekao je Konaković.

Kao primjer je naveo da u komunalnim poduzećima postoji višak ljudi te da sva računovodstva mogu biti integrirana u jedno, kako bi ostalo sredstava za investiranje.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić ocijenio je da su amandmani na Ustav najozbiljnija tema koju je predložila Vlada te izrazio očekivanje da će krajem ovog mjeseca Skupština razmatrati ovo pitanje.

Naglašava da je cilj amandmana urediti pitanje lokalne samouprave na način da ne dođe do podjele zajedničke komunalne infrastrukture, kao što su, između ostalog, Vodovod i kanalizacija, Gras ili Toplane.

Nenadić je naveo da je presudama Ustavnog suda Federacije BiH, Kanton Sarajevo višestruko povrijedio prava lokalnih zajednica te da je rezultat toga najmanje 11 presuda koje se izravno odnose na povredu lokalne samouprave te četiri presude zbog neusuglašenosti Ustava KS-a i FBiH, Zakona o načelima lokalne samouprave i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

- Da ne bi bilo straha od komplikacija, amandmani na Ustav imaju odgođeno djejstvo u smislu da će se u roku od dvije godine urediti pitanja funkcioniranja i konačnog pitanja nadležnosti glede lokalne samouprave - kazao je Nenadić te zaključio da se radi o formalnim usuglašavanja i da se ostavlja mogućnost da se općine i Grad Sarajevo dogovore hoće li zadržati ili vratiti nadležnostiKantonu Sarajevo. 
Predstavnik CCI-a Adis Arapavić pozvao je sve političke stranke i zastupnike u Skupštini KS-a da na narednoj sjednici daju svoj maksimalni doprinos kako bi se vladini prijedlozi eventualno usavršili i kako bi se osigurala široka potpora ovoj krupnoj reformi, piše Fena.

Dnevnik.ba
 

 

26. travanj 2024 13:33