StoryEditor

​Konačni sastavi skupština županija s hrvatskom većinom ovise o dopisnim glasovima

Piše D  /  13.10.2018., 11:10h

Koalicija stranaka, okupljena oko HDZ 1990., prema ovim podacima trebala bi imati tri zastupnika. Ostale stranke ostale su na istom broju mandata kao i ranije. Do promjena je došlo i u Posavskoj županiji, gdje je izborni prag prešla i Demokratska fronta, zbog čega je Posavska stranka ostala bez jednog od dva mandata. HDZ BiH i dalje u ovoj županiji ostaje na istom broju mandata, točnije njih 11. 

Nešto drugačije izgledat će i Skupština Hercegbosanske županije. Naime, nakon prebrojanih 99,07 posto biračkih mjesta, sa skromnih 3,15 posto, izborni prag u ovoj županiji prešao je i SDP. Zbog ovakvog razvoja situacije, stranke okupljene oko HDZ-a BiH s devet mandata spale su na osam. 

Ipak, konačni sastavi skupština svih deset županija, a ponajviše onih s većinskim hrvatskim stanovništvom, bit će poznati nakon prebrojavanja dopisnih glasova. Kao što smo već ranije pisali, upravo o tim glasovima ovisi jedanaesti mandat stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH u Srednjobosanskoj županiji, kao i četrnaesti mandat u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. 

Dopisni glasovi mogu utjecati i na situaciju u ZHŽ-u, HBŽ-u te Posavini. Iako se vjerovalo kako će slabije plasirani kandidati na listama teško moći ući u skupštine jer im je za to trebalo osvajanje 20 posto ukupnog broja glasova koje je ostvarila ta lista, u velikom broju slučajeva pokazalo se da to nije tako. 
Naime, upravo zahvaljujući preferencijama nekih od kandidata s dna liste ušli su u nove sazive županijskih skupština. Jedan od takvih primjera je Ivan Krstanović iz Hrvatske nezavisne liste. Krstanović je bio pozicioniran na 14. mjestu ove liste , a zahvaljujući preferencijskim glasovima dospio je na drugo mjesto te će tako biti jedan od tri zastupnika ove stranke u HB županiji. Slična situacija je i s Dragom Puzigaćom, koji je također u Skupštinu ušao zahvaljujući preferencijskim glasovima. 

U Posavini je Joso Oršolić s 10 mjesta došao na treće i tako ušao u Skupštinu PŽ-a. U ZH županiji Toni Kraljević, koji je na listi HDZ-a BiH bio pozicioniran na 6. mjestu, preferencijskim glasovima dospio je na prvo mjesto.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:20