StoryEditor

Komšićev izbor šaka je u oko Hrvatima

Piše D  /  09.10.2018., 11:10h

Komšiću je ovo treći put da je izabran za predstavnika Hrvata glasovima drugog naroda. Prijašnja dva puta 2006. i 2010. međunarodna zajednica i Republika Hrvatska nisu reagirali na takvu travestiju Daytonskog sporazuma. Vlade Ive Sanadera i njegovi ministri vanjskih poslova Kolinda Grabar - Kitarović i Goran Jandroković u kohabitaciji s predsjednikom Stjepanom Mesićem nisu se previše pretrgali kako bi Hrvatima u BiH pomogli iako su imali Ustavnu obvezu i međunarodne pravo kao alat s kojim su mogli prekinuti travestiju Daytonskog ugovora u korist Bošnjaka, prenosi Direktno.hr.

Hoće li sad međunarodna zajednica i Europska unija reagirati? Treba tek vidjeti, ali posljednjih godina to nije bio slučaj. Naime međunarodna zajednica nijemo je gledala kako Ured visokog predstavnika u BiH uz pomoć svojih diktatorskih ovlasti nameće više od 200 amandmana na Ustav od kojih je većina nije ni izglasana u Parlamentu, a najčešće su išla na štetu hrvatskog naroda. 

Dikatorsko nametanje odluka međunarodnih predstavnika uvijek su išla na štetu Hrvata

Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown nametali su amandmane koji su zakočili Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema pravednom i multikulturalnom društvu. Upravo zbog takvih amandmana, koji lijepo izgledaju na papiru, ali u praksi favoriziraju bošnjačku stranu i omogućavaju im dirigiranje izbornog tempa, Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike. Da se Hrvati, Srbi i Bošnjaci i dogovore oko izbornog zakona, opet bez odobrenja Valentina Inzka, trenutnog visokog predstavnika, neće se promijeniti ništa.

Upravo je u tome sva tuga i žalost međunarodne zajednice i njezine uloge u BiH. Da favoriziraju jednu stranu potvrdili su nakon donošenja presude Ustavnog suda koju bošnjačke stranke nisu htjele prihvatiti, ali zato Inzko unatoč svojim izvanrednim ovlastima po njoj nije djelovao. Razlog u njegovom nedjelovanju je taj što Inzko ili bilo koji drugi Visoki predstavnik kojeg imenuje međunarodna zajednica već odavno nema podršku kako hrvatskog tako i srpskog naroda u BiH jer su više puta od takvih predstavnika izdani, a djelovanjem po presudi koja ne ide na ruku Bošnjacima izgubili bi podršku i tog naroda. 

Razlozi zašto su Hrvati gubitnici  i što bi trebali  učiniti

No to nije jedini razlog zbog čega je Dragan Čović izgubio. On sigurno nije bio najbolji kandidat kojeg hrvatski narod u BiH treba, no jedini je mogao i naposljetku uspio okupiti više od 80 posto glasova hrvatskog stanovništva. I da su Diana Zelenika i drugi kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva odustali u korist Čovića konačni rezultat bio bi isti.

Bošnjaka jednostavno ima previše, a Komšićeva vulgarna i mržnjom prožeta kampanja cijelo vrijeme dobivala je glasove na pretpostavki kako će u slučaju izbora Čovića, on i Milorad Dodik nastojati do kraja rastočiti Bosnu i Hercegovinu. 

Iako svojom hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak poručio kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu, ostaje nam za vidjeti što će njegova Vlada i ministarstvo vanjskih poslova učiniti po tom pitanju. Hoće li opet hrvatski premijer ostati gluh na probleme hrvatskog naroda dok mu ne zatrebaju tri predstavnika hrvatske dijaspore u Saboru ili će uspjeti u Europskoj uniji i Europskoj komisiji izlobirati nekakvu reakciju koja neće ostati samo na riječima. 

No što sad ostaje Draganu Čoviću za učiniti. Treba li sudjelovati u vlasti s Bakirom Izetbegovićem koji svoju pobjedu slavi uz džihadističke povike i tako da legitimitet narodu koji na svaki način želi zadržati status quo i nastaviti raseljavati hrvatski narod? Na žalost on to mora. SDA je de facto najjača stranka u BiH, a ova koalicija prije svega je etnička ne programska.

Odbijanje formiranje vlasti sa SDA hrvatski narod doveo bi u nezavidan položaj prema međunarodnoj zajednici, a postoji i realna opasnost da Hrvatske općine zbog tog odbijanja ostanu i bez ono malo sredstava koje dobivaju od centralne vlasti. Uostalom HDZ neće željeti dati priliku SDP-u da sudjeluje u vlasti. Ako već imaju mogućnost izbora između SDP-a i SDA, HDZ će uvijek prije odabrati SDA. Ove dvije stranke bit će okosnica buduće vlasti i birat će sebi partnere. 

Hrvatski kandidati učinili su još jednu veliku pogrešku. Cijelo vrijeme kampanje oni su trudili pokazati se kao jedini koji žele europsku BiH, koji žele euroatlantske integracije za razliku od ostalih kandidata koji su primitivnim i nacionalističkim porukama dizali atmosferu.

Nakon svega toga činjenica je kako je hrvatski narod u BiH opet postao Antemurale Christianitatis pred primitivnim neoosmanskim nastojanjima predstavnika bošnjačkog naroda.  Komšićev izbor šaka je u oko Hrvatima u BiH, a on svojim ponašanjem i huškanjem protiv Hrvata i Srba samo će dati poticaj razvoju novih nacionalističkih vjetrova kod svih naroda u BiH.      

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:31