StoryEditor

Kolinda Grabar-Kitarović u tajnosti bila na preventivnom pregledu

Piše D  /  18.02.2019., 08:02h

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sredinom siječnja u tajnosti je više puta bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice, a u petak je bila i na pregledu u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb u Sv. Nedelji.

Te informacije Večernjeg lista jučer su potvrdili i u Uredu predsjednice, a glasnogovornica Ivana Crnić odgovorila je kako je predsjednica na infuziji u toj bolnici bila dvaput “isključivo kako bi pod virozom mogla obavljati svoj posao, ali i otići u državni posjet Turskoj koji je bio 16. siječnja”. Kada je riječ o pregledu u privatnoj klinici u Sv. Nedelji koja je specijalizirana za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom i radiokirurgijom, I. Crnić kaže kako je predsjednica ”obavila redovne i preventivne preglede, kao što i u javnosti zastupa da to treba činiti”.

Mamografija u Sv. Nedjelji

Iako nam u Uredu predsjednice to nisu službeno odgovorili, Kolinda Grabar-Kitarović navodno je obavila mamografiju. U Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza, ali ni praksa da državni vrh objavljuje rezultate svojih sistematskih pregleda, odnosno da javnosti predočuje svoje zdravstveno stanje. Dapače, u prošlosti je bilo slučajeva kada su se dijagnoze pokušale čim dulje tajiti, kao u slučaju pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a pojedini ministri svoje su zdravstvene probleme rješavali u bolnicama izvan granica Hrvatske. U Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, praksa je da predsjednik objavi sve rezultate svog sistematskog pregleda, pa je tako Donald Trump nedavno ponovno objavio svoj zdravstveni karton, a Amerikanci su mogli doznati sve o njegovu kolesterolu, krvnom tlaku, šećeru, stanju srca i krvnih žila itd.

Predsjednica RH u četiri godine mandata na Pantovčaku imala je problema s vratnom kralježnicom, zbog čega je išla na pretrage u (državne) bolnice, potom i na fizikalne terapije. O ostalim eventualnim zdravstvenim tegobama Kolinde Grabar-Kitarović javnost dosad nije znala ili se predsjednica sa stresnim poslom prilično dobro nosila. Upućeni jedino kažu da u predsjedničinoj obitelji otac, brat i majka imaju problema s dijabetesom. Da političari, posebice u kampanjama pred izbore, često zbog iscrpljenosti završavaju na infuzijama nije tajna, a u slučaju predsjednice treba uzeti u obzir i da je na dijeti te da je u kratkom periodu, u samo nekoliko mjeseci, skinula oko 20 kilograma. Liposukcijska dijeta prilično je rigorozna, pa nije isključeno da je naglo skidanje kilograma dodatno iscrpilo predsjednicu.

Infuzija ispod radara

Da je hrvatska predsjednica baš u KBC-u Sestre milosrdnice bila na infuzijama, koje su trebale ostati ispod radara, i ne čudi kada se zna da je u svojoj Vladi, koju je bila sastavila za slučaj da 2015. godine HDZ i Most ne uspiju formirati izvršnu vlast, Maria Zovka, ravnatelja te bolnice, predvidjela za ministra zdravstva. Zašto je preventivne preglede odabrala napraviti baš u privatnoj klinici u Sv. Nedelji, na Pantovčaku nisu odgovorili, a neslužbeno su poručili da je u toj klinici moguće učiniti sve na jednom mjestu. Ta je klinika najpoznatija po opremljenosti linearnim akceleratorom najnovije generacije za visoko preciznu radiokirurgiju, odnosno operacije bez krvi i klasičnog skalpela, što je neinvazivna alternativa klasičnoj kirurgiji. U toj klinici liječe i metastatske karcinome, a teško oboljeli pacijenti kojima redovne metode u državnim bolnicama više ne pomažu ondje mogu na postupke na trošak HZZO-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:50